Cluburile de fotbal continua sa nu-si plateasca sumele datorate drept impozite catre stat, in ciuda faptului ca Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a amenintat ca va trece la executarea silita si chiar a blocat la un moment dat conturile acestora.

Presedintele ANAF, Sebastian BODU nu pare insa ingrijorat de acest aspect, sustinand ca pana la urma, cluburile datornice tot nu vor scapa de arma fiscului.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu recunoaste ca din aprilie, cand Ministerul Finantelor a facut prima miscare pentru recuperarea datoriilor prin blocarea conturile cluburilor, nu s-a incasat prea mare lucru.

De fapt, cuvantul folosit de domnul Bodu este "incasare infima". El spune ca in momentul de fata:

"Suntem in proces de stabilire a starii de insolvabilitate a cluburilor vechi, pentru a atrage raspunderea noilor cluburi, pentru datoriile vechilor. Stiti foarte bine

ca s-au multiplicat artificial aceste cluburi".

In aprilie, atunci cand ANAF-ul a si amenintat cu executarea silita, datoriile cluburilor de fotbal din prima divizie erau estimate la aproximativ de 11 milioane de dolari, fara penalitatile impuse de-a lungul timpului.

Intentia ANAF a deranjat atunci multa lume.

Seful Ligii de Fotbal Dumitru Dragomir, avea sa sara in apararea cluburilor, sustinand ca cluburile ar fi societati non-profit si nu ar avea patrimoniu, asa ca finantele ar putea sa le ia, in cel mai bun caz "echipamentul, crampoanele, sireturile, masina de tuns iarba care, toate ar costa vreo 5000 de euro intr-un club".

Au avut loc si mai multe negocieri, soldate insa cu esec.

Presedintele ANAF spune ca nu va exista ingaduinta pentru datornici:

"Nu mai exista conventii de reesalonare. Eu astept sa plateasca, eu sunt optimist. Cred ca vom recupera banii de la cluburile de fotbal, ducand aceasta procedura de insolvabilitate pana la capat. Sau poate, nu vor sa ajungem acolo si va fi o plata voluntara".

Seful Ligii de Fotbal Dumitru Dragomir spunea insa recent ca insistenta autoritatilor de a primi cat mai curand banii pe care ii datoreaza cluburile ar putea duce la indepartarea de sport a unora dintre actualii patroni de club si ca astfel, s-ar alege praful de fotbal: "patronii isi vand jucatorii, isi iau banii si cine mai

baga bani in cluburi de nimic?", intreba seful Ligii de Fotbal.

Controale ale inspectorilor ANAF au avut loc insa la aproape toate cluburile de fotbal.

Clubul Rapid a dat chiar in judecata Ministerul Finantelor. Dar a pierdut primul proces si are de dat bugetului de stat 39 de miliarde de lei.

Se mai afla in instanta procesele cu Steaua si Dinamo, care au si ele datorii la bugetul de stat, de peste 130 de miliarde de lei.

Intre timp insa Steaua s-a transformat in societate pe actiuni, iar datoriile au ramas pe firma lui Viorel Paunescu.

Dar, in timp ce cluburile se plang ca nu au bani sa-si plateasca datoriile, unele dintre ele se lauda in acelasi timp cu bugete impresionante, care ar pune amprenta pe rezultatele din noul sezon fotbalistic.

Poli Timisoara este deocamdata liderul in clasament, cu un buget anuntat de 3,7 milioane de euro.

Este urmat de Dinamo si Rapid cu cate 3 milioane si jumatate de euro, fiecare.

Steaua are si ea un buget de 3,3 milioane de euro, iar FC National 3 milioane.