In urmatorii ani, cea mai mare parte a serviciilor de telefonie fixa romanesti va fi furnizata prin intermediul tehnologiei VoIP. Investitiile se ridica la o jumatate de miliard de euro.

Consiliul de Administratie al RomTelecom a aprobat recent un plan de investitii pentru modernizarea retelei, botezat Next Generation Network (NGN). Proiectul tinteste extinderea serviciilor Internet broadband (de mare viteza), video on demand si VoIP (transmiterea vocii prin intermediul Internetului).

La finalizarea proiectului, o parte semnificativa a traficului de voce in reteaua operatorului de telefonie se va face prin intermediul tehnologiei VoIP. Echipamentele vor fi furnizate de Alcatel si Ericsson.

Transferul vocii pe Internet va conduce la o reducere semnificativa a costurilor si va fi facilitata de investitiile masive in furnizarea de servicii pentru transferul de date si acces la Internet.

EXTINDERE. Implementarea platformei NGN le va permite clientilor sa foloseasca servicii online, sa obtina rapoarte de calitate privind serviciile, sa verifice si sa plateasca online facturile sau sa modifice largimea de banda pe care doresc sa o utilizeze.

Pana in 2007, operatorul dominant pe piata telefoniei fixe urmareste sa devina lider si in domeniul Internet si date, cu o cota de piata de peste 70%, iar pana in 2008 spera sa atinga 1,2 milioane de conexiuni DSL.

Recent, RomTelecom a semnat un contract pentru servicii integrate de comunicatii cu Raiffeisen Bank, in valoare de 7 milioane de euro, pentru o perioada de trei ani, tot pentru extinderea capacitatii de a asigura servicii de Internet si date. In ultimele luni, 3.000 de companii au ales serviciile companiei de date si Internet, de la 1.000 in martie 2005.

In total, in urmatorii trei ani vor fi investite aproximativ 500 de milioane de euro in retea, iar, prin cresterea calitatii retelei, noi servicii devin posibile. Cea mai mare parte a investitiilor va fi orientata catre echipamentele necesare modernizarii retelei de voce si date, se arata intr-un comunicat al companiei.

STATISTICI

In prezent, RomTelecom are 4,3 milioane de linii telefonice in exploatare. Dintre acestea, 80% sunt digitale si 90% automate. In plus, compania opereaza peste 30.000 de kilometri de fibra optica.

In primul trimestru, operatorul a obtinut un profit net de 46,1 milioane de euro, in crestere cu peste 356% fata de perioada similara a anului 2004, in timp ce veniturile operationale au avansat cu 12%, pana la 225,7 milioane de euro. Compania este controlata de grupul elen de telecomunicatii OTE, cu 54,01% din actiuni.