Compania ruseasca Sistema a precizat ca a preluat o participatie de 19,9 procente din actiunile firmelor Novoil, Ufimsky, Ufaneftekhim, Bashneft si Ufaorgsintez, precum si 18,57 la suta din actiunile firmei Bashnefteproduct si 10,08 la suta din actiunile firmei Bashkirenergo.

Potrivit site-ului companiei valoarea totala a tranzactiei se ridica la 503 milioane de dolari. Actiunile au fost cumparate de la OOO Bashkir Capital care detine pachetele majoritare de actiuni in toate cele sapte companii. Bashkir Capital este o societate controlata de Ural Rakhimov, fiului presedintelui Republicii Bashkortostan.

Aceste sapte companii sunt principalii producatori de energie din regiunea muntilor Ural si activeaza in domeniul extractiei si prelucrarii petrolului, industrie petrochimica si distributia de energie. Luate in ansamblu cele sapte companii se situeaza pe locul trei in Rusia in materie de rafinare a petrolului.

La cota de piata actuala valoarea actiunilor cumparate de Sistema ar valora aproximativ 610 milioane de dolari dar avand in vedere amploare tranzactiei discountul este justificat.

Fondata in 1993, Sistema activeaza in domeniul telecomunicatilor, tehnologiei, asigurari, media, si sistemul bancar, si are o vasta experienta in rentabilizarea si dezvoltarea companiilor pe care le-a preluat.