Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a admis plangerea fostului judecator Viorel Burzo, care a fost condamnat la 4 ani de inchisoare in baza unui rechizitoriu intocmit de procurorul Daniel Morar, actualul sef al PNA.

Sotia fostului judecator, avocatul Mihaela Burzo, a declarat, ieri, ca magistratii de la Strasbourg au acceptat plangerea, acestia urmand sa se pronunte, dupa evaluarea probelor la dosar, cu privire la incalcarea articolelor 3, 5, 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Practic, magistratii de la CEDO vor analiza modul in care a decurs ancheta procurorilor in cazul fostului judecator.

Potrivit Conventiei, articolul 3 se refera la interzicerea torturii, a tratamentelor inumane ori degradante, articolul 5 garanteaza dreptul la libertate si siguranta, articolul 6 statueaza dreptul la un proces echitabil si aplicarea prezumtiei de nevinovatie, iar articolul 8 face referire la respectarea vietii private si de familie.

Mihaela Burzo sustine ca sotul ei nu s-a bucurat de nici unul dintre aceste drepturi garantate de Conventia la care Romania este parte.

Avocatul a declarat ca, imediat dupa arestare, magistratul a facut diabet si a fost internat in Spitalul-penitenciar Jilava, de unde, fara aprobarea medicilor, a fost scos de procurorul Daniel Morar si adus la Cluj pentru audieri.

In ianuarie 2001, procurorul Daniel Morar a decis arestarea lui Viorel Burzo, care atunci era seful Sectiei penale a Curtii de Apel Cluj, sub acuzatia de trafic de influenta si luare de mita.

La baza intocmirii acuzatiilor a stat autodenuntul lui Gabor Lajos, un bulibasa din Cluj-Napoca. Aflat in inchisoare, acesta le-a declarat anchetatorilor ca i-ar fi dat magistratului 5.000 de marci germane si un set de vase Zepter ca sa intervina pe langa judecatorii din sectia pe care o conducea pentru a nu-i mari pedeapsa.

Viorel Burzo a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Bistrita in iunie 2003.