Un lider al comunitatii evreiesti din Koln i-a cerut ieri Papei Benedict al XVI-lea deschiderea totala a arhivelor Vaticanului referitoare la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Abraham Lehrer s-a adresat Papei cu ocazia unui discurs de bun venit la sinagoga din Koln, care a fost distrusa de nazisti in 1938 si reconstruita dupa razboi, scrie Reuters.

Aceasta este prima vizita a unui Papa intr-o sinagoga din afara Italiei, dupa ce in 1986, Papa Ioan Paul al II-lea a intrat in sinagoga din Roma. Gestul noului Suveran Pontif este considerat istoric, avand in vedere originea sa germana si faptul ca in aceasta tara s-a decis exterminarea a milioane de evrei din Europa.

"Deschiderea arhivelor Vaticanului referitoare la perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 60 de ani de la Holocaust, ar fi, in viziunea noastra, un nou gest de constiinta istorica", a precizat Lehrer.

Mai multi reprezentanti ai comunitatii evreiesti au cerut, in repetate randuri, Vaticanului acces la arhive, pe motiv ca ar putea clarifica suspiciunile privind pozitia Papei Pius al XII-lea, care a fost acuzat ca in timpul domniei la Vatican, intre 1939 - 1959, a inchis ochii in fata Holocaustului.

Acuzatiile au fost respinse, Sfantul Scaun declarand, oficial, ca, dimpotriva, Pius i-ar fi ajutat in secret pe evrei. Vaticanul sustine ca Sfantul Parinte s-a ferit sa condamne public Holocaustul, de teama sa nu provoace noi represalii ale nazistilor impotriva evreilor din Europa.

Lehrer, care s-a declarat "emotionat si bucuros" sa-l primeasca pe Papa, a aratat ca lui Benedict, care a trait perioada razboiului si cunoaste bine istoria Germaniei, ii va fi mai usor sa inteleaga ce simt evreii.

Ex-cardinalul Joseph Ratzinger (78 de ani) a fost obligat sa se inscrie in Hitlerjugend, asemeni tuturor adolescentilor germani si a fost trimis pe front, spre sfarsitul razboiului, dar acest episod din viata Sfantului Parinte nu a influentat relatiile sale cu evreii germani.

Totusi, recent, Papa a starnit nemultumiri prin nementionarea unui atac al palestinienilor in Israel, intr-o declaratie in care condamna atentate teroriste din Anglia, Egipt si Turcia.

Ieri, la sinagoga, Papa a asistat la recitarea rugaciunii pentru morti in religia iudaica, kaddish, si s-a rugat in fata memorialului victimelor Holocaustului. El a denuntat teribilele crime impotriva evreilor si a facut apel catre toti crestinii si evreii sa lupte impreuna pentru ca "niciodata fortele raului sa nu mai ajunga la putere".

"In secolul al XX-lea, in perioada cea mai sumbra din istoria Germaniei si Europei, o ideologie rasista nebuneasca, de conceptie neo-pagana, promovata sistematic si pusa in practica de catre regim, a stat la originea tentativei de exterminare a iudaismului european", a declarat el.

O "crima fara precedent si pana atunci inimaginabila", a adaugat Papa, amintind milioanele de evrei "omorati in camerele de gazare si arsi in crematorii".

Suveranul Pontif a facut apel catre crestini si evrei sa "transmita tinerilor torta sperantei care a fost data de catre Dumnezeu atat evreilor, cat si crestinilor, ca niciodata fortele raului sa nu mai ajunga la putere si ca generatiile viitoare, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa poata sa construiasca o lume mai dreapta si mai pasnica, in care toti oamenii sa aiba drepturi egale de cetatean".

Papa a avertizat asupra noilor amenintari rasiste, xenofobe si antisemite, subliniind ca evreii si catolicii trebuie sa lupte impreuna pentru a preveni astfel de manifestari. Suveranul Pontif a reluat promisiunea facuta la inceputul pontificatului, aceea de a continua eforturile predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea, de apropiere a Bisericilor.

Papa Benedict al XVI-lea, care participa la Zilele Mondiale ale Tineretului, a fost primit ieri de presedintele Germaniei, Horst Koehler.

Noul Suveran Pontif a cucerit si presa germana, care a relatat pe larg succesul de care s-a bucurat fostul cardinal Ratzinger la intoarcerea in tara sa natala. Cotidianul "Bild Zeitung" a publicat o fotografie pe o intreaga pagina cu Benedict al XVI-lea cu titlul "Kolleluja !", concentrand doua cuvinte: "Koln" si "Alleluja".

"Benedict este la el acasa. A suras, s-a lasat contaminat si purtat de entuziasm", afirma ziarul. "Sueddeutsche Zeitung" este de parere ca Zilele Mondiale ale Tineretului "arata vitalitatea Bisericii".

"Contagios": "Frankfurter Allgemeine Zeitung", foarte seriosul cotidian al mediilor de afaceri, observa ca papa german "a avut o intoarcere triumfala acasa. Entuziasmul tinerilor care l-au primit la Koln nu avea nimic cu o aclamatie de comanda. Ea era autentica, emotionanta, contagioasa".

Punctul culminant al primei vizite in strainatate de cand a devenit Papa va fi mesa pe care Sfantul Parinte o va oficia duminica, la Mariensfeld, unde sunt asteptati aproape un milion de oameni.