Inspectoratele Judetene ale Politiei de Frontiera Arad si Bihor au fost decapitate, ieri, fara drept de apel dupa ce ofiterii Corpului de Control au constatat ca, la granita cu Ungaria, actele de coruptie, verificarile superficiale si trecerile frauduloase au devenit un fapt cotidian tolerat de conducere.

Drept urmare, au fost debarcati dintr-un foc cinci ofiteri cu functii de conducere, doi sefi de sectoare, doi adjuncti si un sef de punct de trecere a frontierei.

Este vorba de comisarul-sef Dumitru Lungu, comandatul Sectorului Nadlac, adjunctul acestuia, comisarul-sef Eugen Musca, subcomisarul Codrut Cristea tot din cadrul Sectorului Nadlac, comisarul Ioan Motoc, sef al Sectorului Girisu de Cris si comisarul Ioan Dulau, seful Sector Salonta. Ei au fost demisi de chestorul Nelu Pop.

Alti trei ofiteri -subcomisarul Dorel Popa, comisarul sef Ion Catescu si subcomisarul Calin Olariu - au primit doar atentionari, urmand ca dupa trei luni, activitatea acestora sa fie reevaluata. Aceste destituiri se adauga "valului" de masuri luate pe zona Satu Mare, saptamana trecuta, de catre echipele coordonate de seful IGPF.

Daca pana ieri, sapte sefi de sectoare au fost scosi pe tusa, atunci e grav. Inseamna ca, in tara, coruptia la frontiera se afla la loc de frunte si ca fosta conducere a IGPF, a generalului Aurel Neagu, ori a dormit, ori a fost complice la abaterile repetate ale subordonatilor din teritoriu.

In ce priveste acest ultim control, echipa de ancheta a consemnat in raport atat neajunsuri grave cu privire la strategia de conducere adoptata de comandanti, cat si deficiente majore pe linie de combatere a migratiei ilegale.

In acest sens, la Punctul de Frontiera Girisu Cris au fost depistate, in opt luni, doar doua tentative de trecere ilegala a frontierei, iar la Sectorul Salonta au fost inregistrate cazuri de control superficial al documentelor, care au culminat cu permiterea iesirii din tara a unor minori, desi acestia nu indeplineau conditiile legale.

In acelasi timp, in baza de date a Sectorului Nadlac - cunoscut cu trafic extrem de intens au fost inregistrate, anul acesta, numai 13 treceri ilegale ale frontierei.

De asemenea, Corpul de Control a constatat si lipsa totala de implicare a comandatilor in ce priveste combaterea coruptiei interne, in conditiile in care ofiterii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (UM 0962), au raportat numeroase fapte de coruptie.

Chestorul Pop a afirmat ca, pe langa cei sus-mentionati care au fost demisi, alti trei ofiteri, care au fost prinsi la Nadlac cu bani nedeclarati au fost cercetati in regim de urgenta si destituti din functii, iar alti doi ofiteri care s-au ocupat de cercetarea lor au fost si ei eliminati din schema pe motiv ca nu ar fi respectat in timpul anchetei procedurile standard.

"Doi ofiteri trimisi la Nadlac de la Inspectoratul Judetean de Politie Arad pentru anchetarea lucratorilor prinsi cu bani asupra lor nu au respectat procedura si, prin urmare, au fost si ei cercetati si s-a propus destituirea lor din functii", a declarat seful IGPF.