Dupa disparitia gaterelor luate de ape si a celor oprite de politisti, lemnul continua sa fie taiat si prelucrat empiric

Cu toate masurile draconice luate de autoritatile judetului vizavi de taierile ilegale de padure de pe Valea Trotusului, in judetul Bacau, mafia lemnului de aici este greu de anihilat. Asta cu tot efortul depus de silvicultori, politisti sau oficialii care au cerut intariri sefilor din Capitala.

Asa se face ca, la mai bine de sase luni de la punerea in practica a planului unic de cooperare, menit sa conduca la stoparea taierilor ilegale, organele de control se confrunta cu lucruri demne de traditiile mafiei siciliene. Este vorba despre existenta instalatiilor artizanale de debitat lemn (bazice - n.r.

), instalatii aflate in gospodariile individuale si unde, spun surse din Directia Silvica Bacau (DSB), „nimeni nu are curajul sa intre deoarece se incalca proprietatea privata”.

Dupa inundatiile din 13-14 iulie, organele de control si-au indreptat atentia asupra firmelor de industrializare a lemnului si a gaterelor de pe Valea Muntelui, care au functionat nestingherite vreme de peste zece ani.

Din luna martie 2005, lucrurile au inceput sa se miste, in sensul ca, saptamanal, comunicatele prefecturii bacauane, ale silvicultorilor si ale comisarilor Garzii Financiare Regionale au evidentiat furturile de material lemnos si ilegalitatea functionarii instalatiilor de debitat.

In plus, s-a avansat certitudinea ca, in ultimii cinci ani, peste 12.000 de hectare de padure au disparut de pe hartile topografice. Dar cu toate acestea, lucrurile sunt departe de adevar.

Cine si de ce ii tolereaza pe micii industriasi?

Taierile ilegale de pe Valea Trotusului, lucru pus in evidenta si de primul-ministru, au stat la originea inundatiilor catastrofale din luna iulie. La aproape doua luni de la acele evenimente, lucrurile tind sa scape din nou de sub control. De data aceasta, este vorba despre instalatiile bazice aparute ca ciupercile dupa ploaie prin gospodariile din Agas, Asau si Comanesti.

„Acele instalatii nu au nici un fel de documente care sa le ateste legalitatea. Nimeni nu se intereseaza de unde provine lemnul pe care il prelucreaza, de unde se alimenteaza cu energie electrica si unde ajunge cheresteaua.

In acest moment, se poate vorbi despre existenta a peste 1.200 de asemenea afaceri de familie, care functioneaza fara nici un fel de probleme, sub privirile politistilor locali, ale celor de la Electrica si ale celor obligati sa intervina in eradicarea evaziunii fiscale”, ne-a declarat Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau.

Mai mult, tot de la silvicultorii bacauani parvine informatia potrivit careia, „in momentul cand ofiteri de politie din Inspectoratul General al Politiei, insotiti de electricieni, comisari din Garda de Mediu si pompieri ajung in zonele ce urmeaza a fi controlate, cei din urma gasesc curtile caselor incuiate, cainii lasati slobozi si nici o urma de lemn.

Este cat se poate de clar - au precizat aceleasi surse - ca intentiile de control sunt din timp cunoscute de cei care prelucreaza, fara nici un fel de acte, lemnul din padurile din zona”.

25.000 de metri cubi de masa lemnoasa confiscata

In doar cateva luni, comisarii Garzii Financiare Bacau au confiscat o cantitate record de masa lemnoasa gasita in neregula fie in curtile gateristilor, fie in documentele contabile. Demarata la sfarsitul lunii martie, actiunea „Gaterul” a adus rezultate spectaculoase.

Astfel, ei au confiscat direct sau prin proceduri speciale, cu ajutorul procurorilor, 25.000 de metri cubi de lemn in diverse forme, busteni sau cherestea.

Raportat la mijloacele de transport, cantitatea poate fi incarcata in cel putin 1.000 de TIR-uri. Cantitatea de lemn confiscata in acest fel este spectaculoasa si i-a surprins chiar si pe comisari.

„Anul trecut am confiscat 24.000 de metri cubi de masa lemnoasa, dar nu credeam ca ar putea fi o cantitate si mai mare, asa cum este acum.

Iata insa ca s-a intamplat, de la mai multe firme, iar in plus, am facut si o sesizare la Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor”, a declarat Pavel Albu, comisarul-sef al Comisariatului Regional al Garzii Financiare Moldova.

Cazul de presupusa spalare de bani la care face referire Pavel Albu este al societatii Ruvil din Brosteni, judetul Suceava, care are legaturi cu alte multe firme din Moldova.