Englezii sunt vestiti pentru ca le cam place bautura. In fiecare seara, cand se incheie programul de lucru la firme, carciumile dau pe afara. Cot la cot, femei si barbati in costume elegante dau pe gat pahar dupa pahar sau halba dupa halba.

Un sfert dintre barbati si 10% dintre femei admit ca fac excese atunci cand dau de bautura. In aceste conditii, initiativa guvernului de a permite localurilor sa-si extinda orele de functionare a starnit un val de proteste.

Gaby Nicolau locuieste intr-un cartier onorabil din vestul Londrei. Ziua e o oaza de liniste si o placere sa traiesti acolo. Insa cand vine seara, de la pubul din colt poti sa te astepti la orice.

"Mi s-a intamplat sa vin acasa tarziu si sa gasesc oameni facand sex pe caldaram. La asta duce alcoolul si cred ca tinerii nu mai stiu cand sa se opreasca. Daca localul ar fi deschis pana dimineata, ar bea pana dimineata".

Potrivit legii in vigoare, puburile trebuie sa se inchida cel mai tarziu la 11 noaptea. Patronii care vor sa tina deschis mai mult pot obtine o licenta de "local de noapte" insa conditiile sunt mult mai dure.

Guvernul britanic si-a propus sa relaxeze conditiile de licentiere a localurilor, pentru a se alinia la restul Europei continentale. Criticii vad in aceasta idee o eroare fundamentala.

"La noi nu este ca in restul Europei, unde oamenii beau un sprit la pranz si un pahar de vin mai tarziu, la o vorba cu prietenii."

Aici se bea tarie si este ca un concurs - cine tine mai mult - spune Elisabeth Dalgren, o femeie care locuieste peste drum de un pub de cartier.

Patronii de puburi au insa un argument solid: clientii vor sa nu mai fie dati afara la 11 noaptea.

"Compania noastra a decis sa depuna cerere pentru schimbarea licentei din dorinta de a oferi clientilor mai mult timp sa savureze o seara. E posibil sa aplicam noul program doar in ocazii speciale - de Sf. Patrick, de Craciun, de Anul Nou, sau la sfarsit de saptamana cand e mare aglomeratie."

Patronul acesta nu e foarte ingrijorat de reactia localnicilor. El sustine ca exista o consultare permanenta si ca din ce a auzit, oamenii nu ar avea obiectii daca nivelul de zgomot va fi mentinut la cote rezonabile.

Unii clienti din alte colturi ale lumii considera ca noile reguli ar fi chiar o sansa de a schimba naravurile englezilor in materie de bautura.

pe larg in BBC