Federatia Rusa nu accepta internationalizarea Marii Negre, totusi autoritatile romane au propus atat tarilor europene, cat si aliatilor americani sa creeze o forta de interventie rapida pentru a controla traficul din aceasta zona, a afirmat la San Francisco presedintele Basescu.

"Marea Neagra a fost considerata mai mult sau mai putin un lac rusesc", a aratat Basescu influenta pe care a avut-o Federatia Rusa asupra deschiderilor la Marea Neagra. Si a continuat: "Dupa caderea comunismului, Marea Neagra s-a dovedit a fi un adevarat pod pentru traficul de droguri, armament si persoane".

Seful statului roman a atras atentia ca tara noastra nu-si poate asuma singura responsabilitatile pentru gestionarea acestei zone. "Nu putem vorbi despre democratie daca nu stopam traficul", a afirmat Traian Basescu.

Referindu-se la conflictele inghetate din zona, Basescu a aratat ca doar comunitatea internationala este singura care trebuie sa intervina pentru rezolvarea lor inainte ca solutia sa ajunga una militara.

El a aratat ca apelul pe care il face cu fiecare ocazie la comunitatea internationala nu este in speta un ajutor dat Romaniei in rezolvarea problemelor la granita, ci un ajutor pentru tarile europene in general, pentru ca Marea Neagra nu este doar problema Romaniei, ci si a Uniunii Europene.

Basescu a mai precizat ca administratia de la Bucuresti nu are ca obiectiv o eventuala unificare cu Republica Moldova. "Respectam regulile internationale care nu pot fi schimbate. Europa nu are granite care sa fie mutate. Noi promovam si sustinem Moldova pentru a accede in structurile europene si euroatlantice.

Daca Moldova va deveni candva membru al UE, vom fi impreuna in Uniune", a subliniat presedintele.