Afacerea gunoiul - Bataie pe o felie de 37 milioane de euro

de Tiberiu Kiss     Jurnalul National
Miercuri, 21 septembrie 2005, 0:00


Din pricina unei reclamatii trimise la Bruxelles, Comisia Europeana a blocat finantarea unui deponeu ecologic la marginea Timisoarei. Pentru ca in joc erau 37 de milioane de euro, fonduri ISPA nerambursabile, consilierii Directiei Generale de Politici Regionale au decis sa amane proiectul. Acuzatiile au curs impotriva primarului Ciuhandu, a ex-presedintelui Consiliului Judetean si a firmei Tender.

"Unele lucruri nu prea functioneaza in noua democratie din Romania. Ceea ce functioneaza este coruptia.

O mafie a gunoiului, formata din primarul municipiului Timisoara, domnul Gheorghe Ciuhandu, ex-presedintele CJ Timis, domnul Sipos, care este si intreprinzator si doreste sa exploateze si depozitul de gunoi, precum si altii, ca de exemplu firma Tender SA, care reprezinta puterea politica si financiara din Banat, si-au propus construirea unei gropi de gunoi de 64 de hectare, in perimetrul

localitatii Covaci. Acesti domni au cerut de la UE, bazandu-se pe afirmatii false, suma de 35 milioane euro", se spune in scrisoarea trimisa la Bruxelles.

DATELE PROBLEMEI. Reclamatia arata ca terenul pe care se va construi viitoarea groapa ecologica e proprietate privata. Cele 64 ha ar apartine unui numar de 46 de persoane, care locuiesc acum in Germania. Semnatarul documentului mai atrage atentia asupra urmatorului aspect: "La circa 2 km distanta de locatia selectata se afla Aeroportul International Timisoara.

Locatia se gaseste in coridorul de zbor si deponeurile atrag pasari...". Una peste alta, finalul scrisorii este apocaliptic: "Exista pericolul ca o parte din banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana sa dispara pe canale intunecate si sa nu fie folositi pentru scopul declarat". Finantatorul proiectului a informat Ministerul Integrarii Europene.

Cei de la Bucuresti au cerut celor din CJ Timis lamuriri asupra celor 46 de cetateni rezidenti in Germania. Pentru ca lista "proprietarilor" fusese atasata si la plangerea inaintata comisarilor de la Bruxelles, angajatii CJT au pornit la identificarea lor. Si au aflat de la Politie ca, in lipsa unor informatii suplimentare, "majoritatea celor 46 de persoane nu au putut fi identificate".

ALT PROIECT RATAT. Pana la acest scandal, exista un proiect pentru construirea unui deponeu ecologic in satul Covaci, la sapte kilometri de Timisoara. Coordonatorul investitiei era Consiliul Judetean, in colaborare cu Primaria. Finantarea este blocata insa la Bruxelles, intrucat este vorba de fonduri europene. In jurul proiectului s-a declansat, inca de la inceput, un imens scandal.

A existat o opozitie atat din partea societatii civile, cat si din mediul politic. S-au prezentat argumente pro si contra. Cert este ca Uniunea Europeana a blocat finantarea tocmai din cauza protestelor impotriva amplasamentului de la Covaci.

Din punct de vedere politic, PSD, PD si PPCD au sprijinit construirea deponeului in aceasta localitate, in timp ce PNL si UDMR s-au impotrivit, mergand pana la actiuni de strada, ca demonstratia din fata Palatului Administrativ.

In mod curios, proiectul pentru refacerea gropii de gunoi de la Parta a fost prezentat intr-o conferinta de presa comuna, de catre trei consilieri de la PNL, PD si PPCD, partide care s-au confruntat de mai multe ori in ultima vreme pe marginea initiativelor din Consiliul Local.

Toti cei trei alesi (Adriana Blaj – PNL, Horea Bacanu – PD, Valentin Moldovan – PPCD) s-au declarat favorabili noului proiect. Ei au mentionat totusi, cu o jumatate de gura, ca aceasta posibilitate nu exclude demersul de la Covaci. In privinta finantarii, cei trei consilieri au spus ca se bazeaza pe accesarea unor fonduri europene la capitolul ecologie.

TARICEANU A GARANTAT 23 DE MILIOANE. Costurile deponeului de la Covaci sunt estimate la aproape 33 milioane de euro. Pentru finantare se poarta de doi ani negocieri cu Uniunea Europeana, in vederea accesarii unui grant ISPA in valoare de 23 milioane de euro. Restul, de zece milioane, urmeaza sa fie contractat printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.

Termenul de rambursare a imprumutului este de 25 de ani. Comisia Europeana nu a dat nici acum un raspuns cert privind acordarea grantului ISPA. In luna aprilie, forul de la Bruxelles conditiona acordarea banilor de o scrisoare de garantie din partea Guvernului roman.

In urma unei discutii pe care Ostaficiuc si Ciuhandu au avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a fost indeplinita si aceasta conditie.

PARTA – BOMBA ECOLOGICA. Potrivit obligatiilor pe care Romania si le-a asumat in negocierile cu Uniunea Europeana, la capitolul mediu este prevazuta inchiderea gropii de gunoi de la Parta, pana la 1 ianuarie 2008. Termenul de folosinta a expirat de mai bine de un deceniu, devenind in ultima perioada o adevarata bomba ecologica.

Orice zi de intarziere peste termenul-limita ar duce la penalizarea statului roman cu 100.000 de euro. Actuala directoare de la Agentia de Protectia Mediului, Cornelia Garboni, a declarat in mai multe randuri ca la 1 ianuarie 2008 va inchide groapa de la Parta, indiferent de consecinte, cum ar fi invadarea strazilor sau a canalului Bega cu gunoaie.

ACUZE
"Mafia gunoiului, formata din primarul municipiului Timisoara, domnul Gheorghe Ciuhandru, presedintele CJ Timis, domnul Sipos, care este si intreprinzator si doreste sa exploateze si depozitul de gunoi, precum si altii, ca de exemplu firma Tender SA, care reprezinta puterea politica si financiara din Banat (...) Acesti domni au cerut de la Uniunea Europeana, bazandu-se pe afirmatii false, suma de 35 milioane euro" - scrisoarea trimisa la Bruxelles

REPLICA
"Consider ca, prin aceasta scrisoare, a fost subminata economia judetului" - Dan Ioan Sipos, fostul presedintele CJT


SABOTAJ
Fostul sef al Consiliului Judetean Timis, Dan Ioan Sipos, a sustinut ca lista celor 46 de asa-zisi proprietari este un fals grosolan, iar faptul ca "reclamantul" nu a oferit alte date suplimentare privind identitatea cetatenilor germani nu este deloc intamplator.

Mai mult, pesedistul Sipos a declarat ca doar unul singur din toata lista a putut fi identificat de cei de la SEIP, iar restul sunt "fantome". "Consider ca, prin aceasta scrisoare, a fost subminata economia judetului", declara presedintele CJT. Istoria s-a repetat. Acum doi ani, in doua localitati timisene trebuia sa inceapa constructia a doua depozite-gigant.

Proiectul de peste 200 milioane euro a fost sistat tot din pricina unor reclamatii. Nu s-au confirmat, dar si-au atins scopul.


68 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă