Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la finalul reuniunii pe care a avut-o cu liderii partidelor parlamentare, ca nu s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste regulamentul de schimbare a presedintilor celor doua Camere a Parlamentului. "Rolul presedintilor Camerelor nu este decorativ" - a avertizat premierul, care a adaugat ca PSD -ul se cramponeaza de problema regulamentelor.

Seful Guvernului a precizat ca, in timpul discutiilor, s-a cazut de acord in privinta mai multor aspecte.

1. S-a ajuns la un consens in privinta participarii observatorilor romani la sesiunea plenara de la Strasbourg, de saptamana viitoare, precum si demararea unor actiuni de diplomatie parlamentara in tarile membre ale Uniunii Europene unde exista "un climat nefavorabil" in privinta ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei.

2. S-a convenit, totodata, alocarea unui timp minimal de dezbateri in Parlament a legilor care au legatura cu integrarea europeana, respectiv o zi pe saptamana, stabilindu-se, de asemenea, ca Planul National de Dezvoltare a Romaniei sa fie discutat de catre Guvern cu toate partidele parlamentare.

Marele absent de la aceste consultari a fost Partidul Democrat. Liderii acestei formatiuni politice si-au motivat absenta printr-un comunicat pe care l-au dat publicitatii.

In document se arata ca "liderii Partidului Democrat si Partidului National Liberal, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, au avut foarte recent consultari cu privire la punctul de vedere al Aliantei D.A.

asupra prioritatilor legislative necesare integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar prezenta fizica a reprezentantilor Partidului Democrat la consultarile de joi de la sediul Guvernului nu a fost posibila din motive absolut obiective".