Banca Mondiala sustine anularea unor datorii de pana la 55 de miliarde de dolari acumulate de cele mai sarace tari din lume.

Decizia survine dupa anuntul anterior al Fondului Monetar International care sustine la randul sau acest plan.

Liderii celor mai industrializate tari din lume - grupul G8 - au propus, in urma reuniunii lor din luna iulie, ca unele din cele mai sarace tari din lume sa fie scutite de plata datoriilor.

Ministrul de Finante al SUA, John Snow, a spus ca Banca Mondiala, mai precis comisia pentru dezvoltare a acesteia, "a aprobat cu tarie anularea 100% a datoriilor".

"Asteptam aprobarea finala a comisiilor executive ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale pentru a incepe sa punem in practica planul," a spus el.

'Final incununat de succes'

18 tari sarace vor fi scutite de plata unei sume de circa 40 de miliarde de dolari intr-o prima etapa, urmand ca suma finala sa atinga 55 de milarde de dolari.

Unele tari - printre care Belgia si Olanda - s-au plans ca natiunile bogate nu ajuta financiar Banca Mondiala care va suferi pierderi bugetare importante in urma anularii acestor datorii.

Dar criticile au fost depasite de promisiunea comuna a membrilor G8 ca nu vor accepta diminuarea resurselor institutiilor financiare internationale.

Astfel, natiunile indatorate ar putea incepe sa beneficieze de anularea datoriilor incepand de la sfarsitul anului 2005.

pe larg in BBC