Clasa politica se opune reformei si prefera vorbele. Aceasta este concluzia emisiunii Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix. Invitat la dezbaterea lansata despre necesitatea reformei politice, fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica a spus ca Traian Basescu lanseaza teme de dezbatere fara sa aiba proiecte clare.

El a dat exemplul declaratiilor privind coruptia de pe langa Guvern, a alegerilor anticipate si a parlamentului unicameral. In opinia liberalului, toate acestea sunt chestiuni din care Traian Basescu nu face decat sa castige capital politic. "Adica, e mare maestru in a castiga acest capital politic din vorbe", a afirmat Valeriu Stoica.

Liberalul este convins ca presedintele a dorit organizarea de alegeri anticipate, dar, pentru ca nu a tinut seama ca PNL nu era de acord, ideea a fost sortita esecului.

Intrebat de ce PNL nu a fost de acord cu anticipatele, Valeriu Stoica a declarat ca, in acest fel, Calin Popescu Tariceanu nu ar mai fi fost prim-ministru, ceea ce nu dorea nici partidul, nici premierul: "PNL nu voia sa schimbe primul ministru si, mai ales, primul ministru nu voia sa fie schimbat".

Valeriu Stoica sustine ca Traian Basescu nu a sprijinit niciodata ideea fuziunii dintre PNL si PD, dar asocierea la Partidul Popular European a fost "o idee inteligenta". El afirma ca prin aceasta afiliere Basescu a urmarit "marginalizarea PNL, pentru ca PD sa ocupe intreaga arie de dreapta (…) ori asta inseamna o mare talpa pusa PNL". Valeriu Stoica a acuzat si PNL in privinta programului politic.

In privinta transformarii Parlamentului bicameral intr-unul unicameral, analistul politic Cristian Preda afirma ca discutiile in jurul acestei idei se inscriu in aceiasi tactica a presedintelui de a capta atentia opiniei publice. Analistul sustine ca dupa ce Traian Basescu a lansat-o , jurnalistii au preluat-o, iar acum "nu mai poate s-o abandoneze".

Cristian Preda afirma ca trebuie sa invatam din experienta altor state care au un Parlament unicameral si sa nu preluam greselile: "Trebuie sa salvam Parlamentul, chiar daca e plin cu prosti".