Diferenta de 6.000 de miliarde de lei la capitolul venituri, pe care

Guvernul a introdus-o in Proiectul legii bugetului de stat pe 2006, a

fost subiect de disputa intre invitatii Andreei Pora la emisiunea Romania la Roport de la Radio Mix. Vicepremierul George Pogea a sustinut ca la elaborarea proiectului s-a folosit aceiasi metodologie de calcul ca si in anii precedenti.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a explicat ca cifrele reprezinta prognoza guvernamentala de "crestere a veniturilor din impozitarea populatiei, circa 2,3 miliarde de lei noi, adica o crestere de 0,5% din PIB, si o colectare mai buna a TVA, de peste 5 miliarde de lei, adica, 0,7% din PIB".

"Pe ansamblul lor, veniturile inregistreaza o crestere de 13 miliarde

de lei noi, ceea ce inseamna o crestere de 15%, fata de veniturile

anului trecut. Daca scadem inflatia, ramane totusi o crestere de 7%, care este mai mare decat cresterea economica", a completat Varujan Vosganian.

In replica, Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante din

camera Deputatilor si-a exprimat indoiala fata de corectitudinea

cifrelor pe baza carora s-a realizat proiectul de buget, spunand ca economia nu va avea o creste mai mare de 4%, iar inflatia va fi peste 8%. George Pogea a replicat ca "nu exista intotdeauna o legatura directa intre cresterea economica si veniturile publice, pentru ca intervine si randamentul de colectare".

Pogea a amintit si de excedentul bugetar inregistrat, spunand ca "in trimestrul 4 a acestui an, contribuim la cresterea economica prin refacerea infrastructurii". Fostul ministru al Finantelor a replicat spunand ca excedentul bugetar este o consecinta a "incapacitatii cheltuirii banilor".

Intrebat ce deficit bugetar ar fi negociat cu FMI, Tanasescu a spus ca ar fi cerut acceptarea unui deficit intre 1% si 1,5%, bani care ar fi ajuns pentru cresterea bugetului alocat Educatiei.