PSD acuza Guvernul ca a folosit date nereale la elaborarea bugetului

de     Radio MIX
Joi, 13 octombrie 2005, 0:00Diferenta de 6.000 de miliarde de lei la capitolul venituri, pe care
Guvernul a introdus-o in Proiectul legii bugetului de stat pe 2006, a
fost subiect de disputa intre invitatii Andreei Pora la emisiunea Romania la Roport de la Radio Mix. Vicepremierul George Pogea a sustinut ca la elaborarea proiectului s-a folosit aceiasi metodologie de calcul ca si in anii precedenti.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a explicat ca cifrele reprezinta prognoza guvernamentala de "crestere a veniturilor din impozitarea populatiei, circa 2,3 miliarde de lei noi, adica o crestere de 0,5% din PIB, si o colectare mai buna a TVA, de peste 5 miliarde de lei, adica, 0,7% din PIB".

"Pe ansamblul lor, veniturile inregistreaza o crestere de 13 miliarde
de lei noi, ceea ce inseamna o crestere de 15%, fata de veniturile
anului trecut. Daca scadem inflatia, ramane totusi o crestere de 7%, care este mai mare decat cresterea economica", a completat Varujan Vosganian.

In replica, Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante din
camera Deputatilor si-a exprimat indoiala fata de corectitudinea
cifrelor pe baza carora s-a realizat proiectul de buget, spunand ca economia nu va avea o creste mai mare de 4%, iar inflatia va fi peste 8%. George Pogea a replicat ca "nu exista intotdeauna o legatura directa intre cresterea economica si veniturile publice, pentru ca intervine si randamentul de colectare".

Pogea a amintit si de excedentul bugetar inregistrat, spunand ca "in trimestrul 4 a acestui an, contribuim la cresterea economica prin refacerea infrastructurii". Fostul ministru al Finantelor a replicat spunand ca excedentul bugetar este o consecinta a "incapacitatii cheltuirii banilor".

Intrebat ce deficit bugetar ar fi negociat cu FMI, Tanasescu a spus ca ar fi cerut acceptarea unui deficit intre 1% si 1,5%, bani care ar fi ajuns pentru cresterea bugetului alocat Educatiei.


26 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version