Povestile despre stilul de viata al britanicilor au patruns si in folclorul romanesc, alimentate fiind de aventurile unor fotbalisti ai nostri pe acele meleaguri sau de stirile sportive care, periodic, consemneza incidente violente provocate de suporterii englezi.

Un fir rosu al tuturor acestor marturii ar suna cam asa: supusul Maiestatii sale munceste pe branci de la 9 la 6, o slujba plictisitoare si insipida ca porridge-ul de la micul dejun, dupa care se suie in metrou si se propteste in primul pub care ii iese in cale.

Acolo se intalneste cu „baietii", beau si ei cate 4-5 litri de bere, pe care o imbunatatesc, dupa buget, cu cateva shot-uri de tarie, un joint, o liniuta sau o pastila de Ecstasy, rad ca prostii si se imbata ca porcii, dupa care, cu ultimele resurse, se duc acasa unde cad lati in pat si dorm ca bustenii. De luni pana vineri, inclusiv.

In weekend, se intampla acelasi lucru, cu singura diferenta ca in loc de slujba merg la meci si fac sex. Eventual, se mareste doza de alcool si droguri. Lunea urmatoare o iau de la capat.

Cati britanici au acest stil de viata? Multi! Foarte multi, dar nu asta e problema. Nici macar combinatia de alcool si droguri, ci monotonia care ii face sa acumuleze frustrari. De aici pana la psihoze nu este decat un pas, pe care il fac voiosi majoritatea. Sunt constienti de viata mizerabila pe care o duc si au nevoie de o supapa.

De un mod in care sa se descarce si sa scape de tensiunile acumulate zile de-a randul. Iar violenta este cea mai eficienta solutie. Sa te duci cu „baietii" peste nenorocitii „ceilalti" si sa le pocesti moacele, sa le rupi coastele si sa-i umpli de bors. Exista insa o mica problema: adversarii, de cele mai multe ori, nu le-au facut nimic, asa ca e nevoie de un motiv de scandal.

Iar pretext mai bun decat rivalitatea din fotbal nu exista. Sub stindardul iubirii pentru un club sau altul, masculi de toate varstele, rasele si de conditii sociale din cele mai diverse se aduna si pleaca in haita la mardeala. {i da-i si lupta! Dupa cafteala, indiferent cine invinge, cu totii se simt barbati.

Despre asta este vorba in filmul „Fanaticii Fotbalului". Pelicula lui Nick Love n-are nimic de-a face cu fotbalul in sine, ca sport, si nici macar nu este un protest social, asa cum lasa regizorul sa se inteleaga intr-un interviu. Este pur si simplu un film despre niste brute dezumanizate, care din pacate conteaza ca numar. Un film bine facut, bine jucat si nerecomandat minorilor.

Fanaticii fotbalului

Marea Britanie, 2004

Titlul original: The Football Factory

Regie: Nick Love

Scenariu: Nick Love, dupa un scenariu de John King

Distributie: Danny Dyer, Frank Harper, Tamer Hassan, Roland Manookian, Dudley Sutton

Drama, 91 de minute

Rating IMDB: 6,6/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 7/10