In ceasul al doisprezecelea, dupa luni de amenintari, seful Fiscului, Sebastian Bodu, a decis sa puna sechestru pe bunurile patronului Steaua, Gigi Becali, in scopul valorificarii acestora si acoperirii datoriilor de circa 7 milioane de euro pe care clubul de fotbal le are la stat. Reactia lui Gigi Becali nu s-a lasat asteptata.

In jurul orei 17,00, acesta a descins din Maybach-ul sau in sediul Fiscului, unde a incercat sa ajunga la biroul lui Bodu. Nefiind lasat sa treaca de fortele de ordine, acesta a plecat furios, proferand injurii la adresa sefului Fiscului. „Sa vina Bodu sa vorbeasca cu mine, sa vad de ce mi-a pus sechestru pe avere.

De ce nu ma lasa sa intru la el? Casele astea sunt facute de Ceausescu ca sa intre poporul in ele", a strigat Becali.

Afland ca Bodu va sustine o conferinta de presa, Becali a rabufnit: „Ce, ba, voi aveti presedinte? Voi aveti presedinte sa-l duceti la gradina zoologica, nu aici in institutiile statului, asta-i casa tarii, ca sa intre oamenii in ea, sa conduca tara, nu sa stea animalele in ea".

Patronul Stelei nu s-a oprit aici si a trecut la amenintari. „Asta o va plati cu varf si indesat.

Pentru ca ce a fost pana acuma a fost intre noi, acum ceea ce a facut el, deja mi-a atacat familia, mi-a atacat copiii si nevasta si mama", a amenintat Becali, afirmand ca va depune plangere penala si va cere daune morale si materiale pentru prejudiciul care i-a fost adus.

Afland de acest incident, Sebastian Bodu a spus ca nu se lasa intimidat de amenintarile patronului Stelei. „Sunt pazit cat sapte ministri si nu mi-e teama de amenintarile lui Becali. Daca stiam ca a venit la mine cu Maybach-ul, coboram si-i puneam sechestru si pe acesta", a replicat Bodu.

Becali - acuzat ca a provocat falimentul clubului Steaua

Vineri si sambata (14 si 15 octombrie), Fiscul a instituit sechestru asigurator pe bunurile lui Gigi Becali, pentru a recupera datoriile fostului club de fotbal Steaua catre stat, a declarat Bodu.

Acesta a aratat ca instituirea sechestrului se bazeaza pe o prevedere a Codului de procedura fiscala, care se afla in vigoare din 2003, potrivit careia autoritatile fiscale pot solicita raspunderea in solidar a patronilor unor societati comerciale in legatura cu datoriile firmelor, daca se dovedeste ca aceste

persoane au cauzat in mod intentionat intrarea in insolventa a societatilor. „Avem acte care demonstreaza provocarea de catre Gigi Becali a insolvabilitatii societatii", a afirmat Bodu.

Este vorba practic de fostul club de fotbal Steaua, care a fost declarat in faliment de catre patroni, iar activele au fost transferate pe o noua societate. „De la inceputul controalelor, am observat ca anumite cluburi de fotbal s-au multiplicat artificial. Mecanismul este urmatorul: faci un nou club de fotbal.

Jucatorii isi dau demisia de la vechiul club si se muta la cel nou. Locul in Liga si sigla se transfera cu titlu gratuit de la vechiul club si asa se infiinteaza noul club de fotbal", a explicat Bodu.

Decizia grabita a Fiscului a fost determinata de declaratiile publice ale lui Becali ca si-ar fi vandut familiei toate actiunile detinute la Steaua, pentru ca Fiscul sa nu mai stea cu lupa pe el.

Pentru a nu ramane cu buza umflata, seful Fiscului trebuia sa instituie sechestru pe actiunile lui Becali inainte ca acesta sa realizeze transferul de actiuni la Registrul Comertului. Ceea ce se pare ca a si reusit.

„Decizia de instituire a sechestrului asigurator asupra averii lui Gigi Becali a fost luata ca urmare a intentiei acestuia, exprimata public, de a instraina pachetul majoritar de actiuni la clubul Steaua.

Conform Codului de procedura fiscala, atunci cand exista pericolul ca debitorul sa instraineze bunurile mobile sau imobile, organul fiscal sau vamal are dreptul sa instituie masuri asiguratorii, ca o garantie ca-si mai poate recupera creanta", a explicat Bodu.

Deoarece pana vineri, 14 octombrie a.c., Becali nu operase transferul de actiuni la Registrul Comertului, chiar daca un astfel de transfer a fost consemnat la notar, acesta este lipsit de efecte juridice in fata organelor Fiscului.

Pasul doi - scoaterea la vanzare a averii lui Becali

Pana in acest moment, s-a instituit sechestru asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Becali, inclusiv asupra actiunilor detinute de acesta la Steaua si la alte societati comerciale.

De asemenea, pentru a evita vanzarea de catre Becali a unor bunuri care au scapat vigilentei Fiscului, Bodu a cerut primariilor din localitatile Voluntari, Mogosoaia, Otopeni, Afumati, Tunari, Snagov, Stefanesti si Pantelimon sa informeze Fiscul despre toate bunurile al caror proprietar este patronul Steaua, in vederea

instituirii sechestrului si pe acestea. Primariile respective nu mai au voie de ieri sa elibereze certificate fiscale la cerere, in ipoteza in care Gigi Becali ar vrea sa-si vanda bunurile. In acest moment, toate aceste active sunt pe numele lui Becali, dar acesta nu le poate instraina, a explicat Bodu.

Pasul doi va fi scoaterea la vanzare a bunurilor puse sub sechestru, daca patronul Stelei nu-si va plati intre timp datoriile.

In termen de circa o saptamana, sechestrul asigurator va fi transformat in sechestru executoriu, dupa comunicarea unei decizii de impunere de catre autoritatea fiscala, astfel ca ANAF va putea trece la executarea silita a bunurilor din averea lui Becali, a precizat presedintele ANAF.

Becali are posibilitatea sa achite datoriile in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Presedintele ANAF a explicat ca Fiscul se poate indrepta direct impotriva lui Becali, fara sa mai apeleze la justitie, potrivit Codului de procedura fiscala.

Urmeaza celelalte cluburi

Cu aceasta ocazie, Fiscul a somat si celelalte cluburi de fotbal sa-si plateasca datoriile catre stat, altfel patronii acestora vor avea aceeasi soarta ca si Becali. Datoriile totale restante catre buget ale cluburilor de fotbal sunt de 1.653,1 miliarde de lei vechi.