Revelionul scump de anul asta e cea mai buna veste pe care o putem primi: lumea e disperata sa se distreze dupa cat a muncit, iar unii profita de chestia asta. Profit – daca nu vi se pare ca asta e un cuvant sexy, e mai bine s-o lasam balta cu articolul de fata. Ca sa nu ne enervam nici dumneavoastra si nici eu.

Asadar, revelionul a devenit o afacere obscena. Insa eu tin cu Larry Flint – pentru cine nu stie, baiatul acela care a inventat revista Hustler si – de cateva luni – lantul de restaurante Hustler, unde, cu 150 de dolari, poti petrece, economic, revelionul. In State, ca sa fie mai clar.

O tara mai ieftina decat Romania, poate si pentru ca acolo cresterea economica de cinci la suta (cat avem noi, na!) e deocamdata un vis frumos...

Asadar, in apararea preturilor mari de revelion, permiteti-mi sa va prezint...

Proba A. Si anume: afacerea asta devine tot mai complicata. Fata de acum zece ani, romanul vilegiaturist se asteapta la gresie spanioleasca, robinete nemtesti, geamuri termopan cu 12 melodii in functie de intensitatea vantului si televizoare cu ecran la fel de nesfarsit de lat ca acasa.

Pai, astea costa bani, nu? Si trebuie recuperati nu in zece ani, ci in trei – pentru ca se demodeaza mai repede, tocmai pentru ca ne-am facut tot mai snobi.

Proba B: La noi taxele sunt mai mari. Sunt mai mari pentru ca mai putini romani muncesc decat stau acasa si asteapta pensia. Sau ajutorul, sau subventia. Practic, atunci cand mergi de revelion in Austria, langa tine la masa e doar nevasta.

In Romania mai sunt doi pensionari si-un angajat la ARO, care vor sa se distreze si ei in noaptea dintre ani, cum spune un frumos loc comun. Asa ca nota de plata uriasa de aici include si consumatia lor.

Proba C. In Romania sunt mai putine locuri ca lumea de distractie. Si, cum sunt putine, oamenii care le au in posesie se cunosc intre ei. Doamne-fereste, am zis eu cuvantul cartel? N-am zis, asa ca trecem la:

Proba D. Si cea mai importanta: la noi e scump pentru ca ieftin ar sugera calitate proasta. De fapt, romanul cu bani nici nu vrea mai ieftin: altminteri Suzuki Vitara s-ar vinde mai bine decat BMW X5. Altfel spus, si in materie de vacante cumparam cu mandrie pretul.

Dincolo de toate acestea, sa nu uitam ca e poate ultimul revelion in libertate. Daca lucrurile merg bine, intr-un an de-acum inainte suntem in Uniunea Europeana. Unde revelionul nici nu mai e chiar asa o chestie. Si unde distractia noastra cu petarde, porc ucis cu cruzime si tuica cu continut necunoscut de metale grele va fi reglementata pana de-o sa-i mearga fulgii.

Asa ca sa cumparam biletul fara sa strambam din nas: altadata cu siguranta ca n-o s-o mai facem la fel de lata!