Mai mult de un sfert din investitiile de mediu asumate de cumparatorii societatilor privatizare au fost realizate pana in prezent, iar restul se afla in diferite grade de indeplinire, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Dintr-un total de aproximativ 276 de milioane de euro, au fost investite, pana in prezent, aproximativ 73 de milioane de euro, reprezentand 27%. Valoarea fondurilor alocate deja corespunde unui numar de 92 de contracte de privatizare incheiate si arhivate.

"Restul investitiilor de mediu asumate se afla in diferite grade de indeplinire, contractele fiind in derulare postprivatizare", precizeaza comunicatul AVAS. Printre contractele pentru care a fost incetata monitorizarea postprivatizare in decursul anului 2005, se numara si societatile: Pro Optica Bucuresti, SEF Petroforest Piatra Neamt, Tehnofrig S.A. Cluj, Progresul S.A.

Ilfov, Astra Vagoane Calatori Arad, Mecon Iasi, Saturn S.A. Alba Iulia si Metalurgica Reghin.

Investitiile pentru protectia mediului sunt considerate realizate in momentul in care cumparatorul prezinta un certificat emis in acest scop de cenzorii societatii sau de firma specializata de audit, insotit, in mod obligatoriu, de confirmarea eliberata de autoritatea de mediu competenta.

Din punct de vedere tehnic si procedural, in cadrul obligatiilor de mediu, care rezida in principal in prevederile armonizate cu cerintele UE ale legislatiei in vigoare, sunt incluse si angajamentele investitionale de mediu. In perioada 1992-2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a semnat 4294 de contracte de privatizare care prevedeau obligatii de mediu.