Se strange "latul legii" in jurul magistratilor care au servit, intr-un fel sau altul, fosta Securitate comunista.

Surse din serviciile secrete (inclusiv DGPA, fostul SIPA de la Ministerul Justitiei) indica numarul de 129 de magistrati (judecatori si procurori) in functie care au fost, deocamdata, descoperiti de CNSAS ca oameni ai Securitatii (persoane de sprijin, informatori, colaboratori, ofiteri activi etc.). Cei mai multi se afla in tribunale si curti de apel (judecatori) si in parchetele aferente.

In prezent Parchetul General figureaza si el, deocamdata, cu cel putin patru procurori ai Securitatii. Curtea de Casatie apare cu 12 magistrati ai Securitatii, jumatate dintre acestia fiind insa iesiti la pensie intre 2004 si 2005. Curtea Constitutionala a fost gasita, doar la sumare verificari, cu cel putin trei judecatori ai Securitatii.

De-a lungul celor 15 ani de tranzitie democratica, conducerile din Ministerul Justitiei (la nivel de secretari de stat), CSJ, CSM si Parchetul General au fost populate cu magistrati ai Securitatii.

In aceste zile grele pentru sistemul judiciar, aflat si sub presiunea reformei morale impuse de UE, insomnii au, la Parchetul General, de exemplu, procurorii Ovidius Paun si Ilie Piciorus (fostii sefi directi ai tanarului Cristian Panait), Angela Nicolae (sef serviciu Relatii Internationale), Marcel Sampetru (adjunct al procurorului general), Gheorghe Draghici (sef sectie), Ion Butuceanu (fost sef sectie).

Tot insomnii au si Tomita Craciun (seful Parchetului Curtii de apel Galati), Ion Poiana (seful Parchetului Judetean Sibiu), Alexandru Codescu (seful Parchetului Curtii de Apel Ploiesti), Ion Ionescu (fost procuror-sef sectie la PG, judecator la Casatie), Emil Ghergut (fost procuror-sef, promovat judecator la Casatie), Stefan Pistol (fost sef al Curtii de Apel Militare, promovat judecator la

Casatie), Marin Voicu (fost sef CA Constanta, fost judecator roman la CEDO, promovat judecator la Casatie).

O mica insomnie au si judecatori din provincie, ca magistratul Ionel Dinca de la Judecatoria Calarasi (fost presedinte al instantei dupa 1990!).

Asupra declaratiei lui Dinca de colaborare cu Securitatea (document profesional impus prin lege de regimul CDR in 1999) conducerea Curtii de Apel Bucuresti a pastrat o tacere suspecta intre 2003 si 2004, desi s-a solicitat acestei institutii comunicarea oficiala.

Potrivit datelor statistice gestionate de CSM, doar cativa magistrati au consemnat in declaratiile personale ca au colaborat, sub diverse forme, cu Securitatea.

Denuntati de Mugur Ciuvica (un lider al Actiunii Populare) ca securisti au fost, de pilda, judecatorii bucuresteni Marin Carcel (fost vicepresedinte la Tribunalul Bucuresti) si Nicu Jidovu (fost presedinte la Judecatoria sectoruluoi 1), ambii fiind promovati la CAB.