PNL s-a facut rau. Partidul preacuminte, chiar molau uneori, care era pana acum ciuca batailor administrate alternativ de PD si de presedintele Basescu, maraie la toata lumea. Ba chiar ameninta ca sare la beregata sefilor SRI si SIE, dupa ce latrase deja la procurorul general Botos, promitand ca se va ocupa, pe urma, de toti pesedistii supravietuitori prin functii.

Ar fi un gest de-a dreptul infricosator pentru toti cei vizati daca nu s-ar ghici, chiar si de catre neinitiati, ca partidul lui Tariceanu si-a ingrosat glasul ca sa nu sune a schelalait.

Chiar si asa, ce i-a apucat pe liberali sa tulbure linistea celor doi taraie-dosare de la SRI si SIE? Explicatia oficiala e onorabila: consecventa fata de declaratiile electorale, in care se cerea insistent si in cor, de catre Basescu, Tariceanu, Boc, Stolojan, decapitarea sistemului ticalosit instaurat de PSD si in inima caruia se aflau si odioasele servicii de informatii.

Daca ar fi sa dam crezare acestei explicatii, atunci PNL ar putea fi banuit cel mult de retard in reactie, venind cu solicitarea la 4 luni chiar si dupa ce a expirat perioada de incercare acordata de seful statului directorilor SRI, SIE, STS, SPP si restul.

Ar fi greu insa sa dam crezare acestui nobil motiv fie si pentru ca, pana acum, nu s-a auzit nici pas cand a mai venit vorba, de rau, prin presa sau prin politica, despre Timofte, Fulga si ceilalti albastrei. Mult mai credibil este ca partidul care a dat tarii premierul – si a cules cele mai multe ponoase – a dorit sa devina si el ofensiv. Sa aiba initiativa. Sa „ia prim-planul".

Sa amorseze si el, in sfarsit, o tema de dezbatere politica! Prea a stat pana acum doar sa morfoleasca subiecte aruncate de aliatii sai sau sa se arunce cu fundul pe petardele amorsate de pedisti, conservatori sau udemeristi. A venit vremea sa dea si el de lucru altora.

Asta cu „dat de lucru" e binevenita si pe alt plan, nu doar pe cel al imaginii de partid activ: e o buna deturnare de la scandalurile in cascada (Patriciu, actiuni, telefoane, conturi) care au zgariat reputatia partidului si l-au transformat pe premier in Calin Pinocchio Tariceanu.

Sa se mai vada si inconsecventa lui Traian Basescu, care s-a indragostit fulgerator de marii scriitori de note informative pe care-i visa in tepe acum mai putin de un an! Sa-i creasca si presedintelui tensiunea, cum li s-a urcat lor sangele la cap ori de cate ori din Dealul Cotrocenilor se rostogoleau acuze de tot felul.

Sarja liberala risca sa fie insa inabusita in penibil, atata vreme cat comandantul suprem al serviciilor nu are nici cea mai mica intentie de a se atinge de Timofte si Fulga.

A avut prilejuri mult mai potrivite pentru a trage chiar un beneficiu de imagine din schimbarea directorilor de la servicii si n-a facut-o, preferand, dimpotriva, sa verse cuvinte de lauda si sa infiga decoratii in parpalacele de serviciu.

Or, cata vreme marea rezolutie pentru asanare morala adoptata joi seara de conducerea PNL nu va avea nici un rezultat concret, cata vreme nici macar un nume de pe lista dusmanilor identificati de liberali nu va fi eliminat din post, iesirea curajoasa a lui Tariceanu si a alor lui va redeveni un schelalait jalnic.