Violentele din suburbiile Parisului par sa scape de sub control caci s-au extins in majoritatea oraselor mari.

Un barbat de 61 de ani a cazut victima violentelor, intr-un cartier din nordul Parisului, in timp ce statea de vorba cu un vecin. Rudele sale, primite in audienta luni de ministrul de interne Nicolas Sarkozy, au cerut pedepsirea vinovatilor.

Autoritatile spun ca noaptea trecuta 36 de ofiteri de politie au fost raniti. Politia a raportat 1408 vehicule distruse noaptea trecuta, un record de distrugeri de la inceperea violentelor. Majoritatea se aflau in afara Parisului.

Politia a arestat 400 de persoane.

Declansarea violentelor a inceput la periferia Parisului, in 27 noiembrie, iar situatia s-a extins si in alte regiuni din provincie.

Motivul izbucnirii acestei crize, cea mai grava in ultimii 30 de ani din Franta, a constituit-o moartea accidentala a doi adolescenti imigranti musulmani.

Reunit duminica, in procedura de urgenta, consiliul de securitate interna a Frantei a stabilit masuri suplimentare pentru restabilirea ordinii in suburbiile pariziene. "Cei care vor sa semene violenta si frica, aceia vor fi gasiti, judecati si pedepsiti", a declarat presedintele Jaques Chirac duminica, potrivit Le Monde.

Ministrul de interne francez Nicolas Sarkozy a ordonat masuri de intarire a fortelor de ordine, suplimentate cu 2300 de politisti.

In prezent exista temerea ca violentele s-ar putea extinde si in alte tari, cea mai vizata fiind Italia, o tara cu foarte multi emigranti de origine nord-africana.