Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are de recuperat peste 6,349 miliarde lei noi (echivalentul a 1,65 miliarde euro) de la primii zece mari datornici la stat. Peste 4 miliarde lei noi (1,1 miliarde euro) sunt doar datorii istorice ale societatilor din sectorul de stat.

Administratia Nationala "Apele Romane" este la ora actuala cel mai mare client ANAF, ocupand primul loc in topul datornicilor, cu 1,121 miliarde lei noi.

Pe langa faptul ca recupereaza cu greu banii, ANAF se lupta acum si cu inflatia, care este in avantajul celui care nu plateste.

"Indicatorul inflationist este luat in considerare atunci cand se fac evaluarile pe linia realizarii veniturilor, comparativ cu perioadele de timp precedente; de asemenea, inflatia este luata in calcul si atunci cand se fac evaluari ale evolutiei preturilor la expertizele realizate in zona executarilor silite sau a confiscarilor", sustin oficialii ANAF.

Autoritatea trebuie sa aduca mai multi bani la buget din economia subterana, dar fiecare inspector fiscal are de controlat cate 7-8.000 de firme.

Citeste articolul complet in Averea