"Acum decontarea se produce in timp real si pentru platile de mica valoare, in cadrul a trei sesiuni zilnice. Decontarea va avea loc de pe o zi pe alta doar in cazuri extreme", a declarat Mirela Palade, sef proiect BNR. "Prin implementarea acestui sistem Romania a facut un salt de 20-25 de ani", a adaugat sursa citata.

Specialistii apreciaza ca ceea ce a reusit Transfond reprezinta unul dintre cele mai performante sisteme electronice de plati din lume. "Am beneficiat de avantajul ultimului sosit care a permis exploatarea celor mai recente tehnologii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor.

"Noi, comunitatea bancara comerciala, dorim sa avem ceea ce se cheama single window application, adica un singur sistem de transmitere a datelor indiferent daca el se refera la plati de mica sau mare valoare, plati in lei sau in valuta", a adaugat oficialul ARB.

"Inainte de '90, o plata de la Banca Agricola Constanta la BCR Baia Mare putea sa se faca si in trei saptamani. Odata cu implementarea sistemului de decontare -compensare pe suport hartie in aprilie 1995, perioada s-a redus la o medie de trei zile. Acum este vorba doar de cateva ore", a declarat Dan Pascariu, prim-vicepresedinte ARB.

Dincolo de reducerea timpilor de decontare, clientii beneficiaza si de o reducere a comisioanelor aferente platilor efectuate prin banca. Astfel, pentru platile de mare valoare (peste 500 milioane ROL) comisionul a scazut de la 300.000 ROL la 150.000 ROL in vreme ce pentru platile de mica valoare (sub 500 milioane ROL) comisionul a scazut de la 22.000 Rol la 11.000 ROL.

Statisticile arata deja o crestere a mediei zilnice de tranzactii. Daca in aprilie a.c., media era de 3.500 de tranzactii pentru platile de mare valoare si de 122.000 pentru platile de mica valoare, in luna octombrie a.c. aceste medii au crescut la 4.700 si respectiv 194.000.

In ceea ce priveste scalabilitatea sistemului electronic de plati implementat de Transfond, capacitatea de procesare zilnica este de 30.000 de tranzactii pentru platile de mare valoare si 1,5 milioane pentru platile de mica valoare.

"Testele efectuate au demonstrat ca sistemul rezista si la mai mult. In prezent, capacitatea sistemului este de sase-sapte ori mai mare decat tranzactiile care se realizeaza efectiv. Probabil ca sistemul isi va atinge limitele in 2010 cand vom avea nevoie de mai multa memorie", a precizat Mirela Palade.

Sistemul electronic de plati implementat de Transfond cuprinde trei componente: ReGIS - sistemul de decontare pe baza bruta in timp real (Real Time Gross Settlement system – RTGS), SENT - sistemul Electronic cu decontare pe baza Neta (Automated Clearing House – ACH) si SaFIR - sistemul de depozitare si decontare a titlurilor de stat (Government Securities Registration and Settlement system – GSRS).