Potrivit Prime Transaction, sedinta de miercuri la Bursa de Valori Bucuresti s-a incadrat in canoanele unei sedinte linistite, cu o lichiditate mica si oscilatii in general mici la nivelul celor mai importante actiuni. La Bursa Electronica Rasdaq, in sedinta de miercuri, un numar redus de emitenti au reusit rulaje mai mari de 100 mii RON.

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

In sedinta de miercuri, valoarea totala a tranzactiilor a depasit cu putin 28 milioane RON, din care mai mult de jumatate se datoreaza titlurilor SIF. Variatiile reduse ale celor 3 indici bursieri reflecta fidel situatia din piata, iar BET-FI inchidea de asemenea pe plus daca la jumatatea sedintei SIF5 nu se intorcea la scadere.

Este posibil ca asteptarea rezultatului final in ceea ce priveste privatizarea BCR sa fie cauza apatiti pe actiunile SIF, apatie care se pare ca s-a intins in intreaga piata.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 2,2 milioane RON. Cursul a avut un salt la inceputul sedintei, cand a atins palierul de 1,2000 RON/actiune, dar mai apoi a intrat in linie dreapta si a inchis la fel ca ieri, la 1,1800 RON/actiune.

Lichiditatea a fost insa mai slaba, in intreaga sedinta s-au tranzactionat mai putin de 2 milioane de actiuni, in valoare de 2,2 milioane RON.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost una din cele mai lichide actiuni si cu cea mai interesanta evolutie la finalul sedintei. Ultimele 2-3 sedinte au fost de crestere pentru titlurile RRC, de asemenea in conditiile unor volume in crestere.

Astazi, dupa o evolutie apatica in jurul pretului de 0,1080 RON/actiune, o tranzactie mai mare de cumparare (de peste 10 milioane actiuni) a dus cursul pana la 0,1100 RON, ceea ce a declansat o presiune la cumparare chiar in ultimele minute ale sedintei. Astfel, in conditiile retragerii de ordine de la vanzare, cursul a inchis la maximul de 0,1110 RON/actiune (+3,7%).

Unul din putinele titluri care si-au mentinut o panta ascendenta in aceasta sedinta lenta, pe o lichiditate destul de buna, este Impact Bucuresti (IMP). Cursul a urcat constanta in prima ora, s-a consolidat ulterior, pentru ca spre final sa mai fie o crestere usoara pana la 0,4370 RON/actiune (+2,3%). Volumul tranzactionat a fost de 840 mii RON, mai bun in comparatie cu sedintele anterioare.

La acesta se adauga o tranzactie Deal, cu un pachet de 2.046.500 actiuni, la pretul de 0,4350 RON/actiune.

In segmentul SIF am asistat la evolutii divergente astazi, in general modeste. A existat totusi, la jumatatea sedintei, un puseu de crestere pentru actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat brusc la 1,9000 RON/actiune, dupa care nu au mai scazut mult, astfel incat la nivelul pretului de inchidere, de 1,8800 RON/actiune, inregistreaza cea mai mare crestere din sector, de 1,1%.

Cel mai tranzactionat titlu SIF a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 5,2 milioane RON si cu o scadere a cursului de 2,2300 RON/actiune (-0,9%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Un numar redus de emitenti au reusit miercuri rulaje mai mari de 100 mii RON si mai putini sunt aceia unde au reusit mai multe tranzactii. La prima categorie avem o lichiditate foarte redusa. Cel mai tranzactionat emitent este Braoconf Braila (BRCR), cu un rulaj de 14,6 mii RON.

Cursul a scazut din prima la 0,4900 RON/actiune (-2%), unde a evoluat pana la inchidere, cu un singur salt temporar, la finalul sedintei, la 0,4930 lei.

La categoria a doua, situatia nu este cu mult mai buna. Aici cel mai tranzactionat emitent a fost Romcarbon Buzau (ROCE), insa a existat o singura tranzactie, cu un pachet de 40241 actiuni, la 5,3000 RON/actiune (-3,6%).

La fel a fost si in cazul Cocor SA (COCR), o singura tranzactie in toata sedinta, cu un pachet de 1000 actiuni la pretul de 138 RON/actiune (-4,2%), deci in valoare de 138 mii RON. Sunt cazuri unde inregistram un rulaj destul de bun, insa nu poate fi vorba de lichiditate buna in conditiile in care s-a derulat o singura tranzactie.

Cel mai bun rulaj al sedintei a fost realizat cu un emitent transferat pe platforma XMBS, Alcom Zalau (ALCO). Valoarea tranzactiilor se ridica la peste 1,5 milioane RON, volumul total de aproape 860 mii actiuni reprezentand circa 12,4% din capitalul social, cele mai multe pachete fiind transferate la un pret de 1,8000 RON/actiune (+13,2%).