Cipru, Grecia, Bulgaria si Romania vor infiinta un organism armat comun, denumit "Balkan Battle Group", destinat sa furnizeze Uniunii Europene forte de reactie rapida pentru misiunile de mentinere a pacii si umanitare, anunta Financil Mirror.

Intentia de infiintare a fost semnata luni de ministrii apararii din cele patru state si trimisa spre aprobare la Bruxelles. Initiativa apartine statului grec, care va pune la dispozitie cea mai mare parte a fortelor. Cipru furnizeaza un detasament sanitar, disponibil in orice moment sa insoteasca aceste forte armate.

Romania participa cu specialisti pe fortele nucleare, bacteriologice si chimice si cu ofiteri de stat major.

Grupul de lupta la care participa Romania este unul dintre cele 18 create deja in Uniunea Europeana, fiind a doua prezenta romaneasca, pe langa cea din grupul tactic de lupta cu Italia si Turcia, care va fi operational insa din 2010.

Conform ultimelor declaratii ale sefului statului Traian Basescu la intalnirea cu omologul sau francez Jaques Chirac, Romania va deveni foarte activa in zona Balcanilor de Vest, ca zona ce poate afecta stabilitatea regionala. Una dintre actiunile Romaniei in acest sens o reprezinta si participarea la Balkan Battle Group.

Interesul deosebit al Romaniei pentru stabilitate in zonele de conflict, in special in Kosovo, provine din convingerea ca "nu se poate integra in UE nici o tara aflata intr-o zona instabila, iar Kosovo este aproape de granita Romaniei pentru ca tara noastra sa ramana indiferenta," arata un comunicat al presedintiei romane.