Dupa ani de propaganda politica si falsa sarbatoare, ieri, 1 Decembrie 2005, a fost altfel: decent, viu si lipsit de traditionalele meciuri intre partide.

Presedintele Traian Basescu a incercat sa revigoreze Ziua Nationala cu emotie si incredere. Indemnul sau la sarbatoare n-a fost ignorat. Mii de bucuresteni, foarte multi tineri, si-au luat steguletele recomandate cu o zi inainte de presedinte si au iesit pe strazi sa urmareasca parada militara. Lumea s-a inghesuit sa-l vada pe Basescu, sa dea mana cu el sau sa faca poze.

Pe seara, aproape 10.000 de oameni s-au strans in Piata Universitatii, unde l-au ascultat in ploaie. „Nu sunteti cu nimic mai prejos decat altii. Sunteti la fel de destepti, la fel de puternici si, incepand de azi, mai uniti. Va iubesc, romani!", si-a incheiat Basescu discursul scurt si mobilizator.

1 Decembrie fara propaganda si carnati

Presedintele Traian Basescu a fost marea vedeta a Zilei Nationale

Ziua Nationala a fost sarbatorita in Bucuresti printr-o parada militara la care a asistat si presedintele Traian Basescu. Pe sub Arcul de Triumf din Capitala au trecut vanatori de munte, forte aeriene si navale, trupe ale Ministerului de Interne, Brigada antiterorista a SRI si ofiteri SPP in masini blindate.

„Masinile cu creioane"

Din multimea de gura casca, parada militara de la Arcul de Triumf s-a vazut in culori mai palide decat la televizor. Cei mai norocosi - posesori de coate ascutite - si-au gasit un loc pe bordura, mai in fata. In fata vlajganilor inarmati cu banderola MP (Politia Militara), peste umarul carora au incercat sa-l priveasca pe Traian Basescu cand in difuzoare a inceput „Desteapta-te romane".

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei