Marea Britanie a facut o noua propunere de buget, pentru a debloca discutiile din Uniunea Europeana pe aceasta tema, oferind o crestere de 2,5 miliarde de euro la plafonul de cheltuieli respins saptamana trecuta de ministrii UE, titreaza BBC News.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a declarat ca nici aceasta oferta nu este suficienta, ci "total neadecvata", iar timpul este scurt si procesul de aprobare a bugetului foarte laborios.

La foarte putin timp dupa ce a fost facuta, propunerea a fost respinsa de Germania, Franta si Polonia.

Bugetul propus initial de Marea Britanie a fost aspru criticat de cele zece noi state membre intrucat le priva de 10% in domeniul dezvoltarii prin comparatie cu o propunere avansata de presedintia luxemburgheza a UE in prima parte a acestui an.

Noua propunere vizeaza finantari mai generoase pentru tarile Europei Centrale, tarile baltice, Austria, Finlanda, Grecia, Irlanda,Olanda, Portugalia, Spania si Suedia.

Prin propunerea imbunatatita, se ofera Slovaciei si Lituaniei fonduri aditionale pentru inchiderea unor centrale nucleare, si o suplimentare a fondurilor structurale pentru Polonia, Ungaria, Cehia, Estonia si Letonia.

Poloniei, tara care a anuntat ca-si va folosi dreptul de veto pentru a bloca aprobarea bugetului propus de Marea Britanie, i se vor aloca 1,2 miliarde de euro. Spania va continua sa beneficieze de fondurile de coeziune pana in 2013.

Londra nu a modificat rabatul britanic la bugetul UE, conditionandu-l de reformarea Politicii Agricole Comune (PAC). Aceste modificari se pot infaptui doar in urma unor compromisuri facute de Marea Britanie si Franta.

Aceasta propunere va fi dezbatuta in cadrul Consiliului European, ce va avea loc la Bruxelles in perioada 15-16 decembrie.

Propunerea anterioara pentru bugetul Uniunii Europene extinse, cuprinzand 27 de membri de la 1 ianuarie 2007, a fost de 8 miliarde de euro, dar a starnit reactii negative din partea statelor membre si in curs de aderare.