Potrivit ultimului buletin conjunctural al Bancii Nationale Romane (BNR), fata de ancheta din luna anterioara, o pondere ridicata de 11% dintre managerii intervievati au declarat ca in perioada urmatoare vor face angajari de personal.

Chiar daca luna noiembrie va inregistra in continuare reduceri de personal in industrie si constructii, ponderea managerilor care estimeaza reduceri de personal a scazut la 20%, fata de 26% in luna anterioara.

In buletinul conjunctural pe luna octombrie, BNR semnala o posibila accentuare a tendintei descendente a fortei de munca. Estimarile referitoare la o crestere a numarului de salariati erau indicate de doar 7% dintre managerii intervievati. In noiembrie numarul acestora a crescut la 11%.

De asemenea, in octombrie 2005, procentul managerilor care estimau disponibilizari de personal se ridica la 26% din totalul celor care au raspuns la ancheta BNR. Potrivit rezultatelor din noiembrie, acest proent a scazut la 20%.

Rezultatele anchetei din noiembrie mai evidentiaza faptul ca 6% dintre manageri nu vad o modificare a numarului de salariati in perioada urmatoare.

Principalele cresteri ale efectivului de salariati vor fi constatate in industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, dar si in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si televiziune, aparatura si instrumente medicale, de precizie, optica si ceasornicarie.

Potrivit anchetei conjuncturale pentru luna noiembrie a BNR, principalele reduceri de personal vor fi semnalate in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari.