Se facea ca Traian Basescu statea in biroul sau, trist, cu o cutie de bere in mana si cu scrumiera plina de chistoace, zapand in nestire, doar, doar o da peste vreun guru al natiunii care il injura cu foc in direct la televizor, ca sa sune si el sa se bage in vorba.

Si cum statea el asa, dintr-o data ii aparu in fata o faptura blonda, unii ar spune minunata, care ii scutura scrumiera, ii puse un „biscuite" sub cutia de bere din care se prelingea un firicel de spuma pe lacul biroului Bidermayer, ii aranja nodul la cravata si dadu sa-i ia telecomanda din mana.

Vizibil deranjat de acest ultim gest, presedintele incerca sa-i dea peste mana, numai ca, sa vezi parascovenie, faptura cea minunata era alcatuita parca din fum, fara nici un fel de consistenta materiala. Si, colac peste pupaza, mai si vorbea, cu acea voce cristalina care ii lipsea atat de mult din birou de cand consiliera sa preferata isi daduse demisia.

Vazand asa, Traian al nostru se ciupi de mana, caci parea ca se afla intr-un vis, nici nu putem spune daca era unul frumos sau un cosmar, din acelea in care stii sigur ca visezi, dar nu poti sa te trezesti. In acel moment, in birou intra o alta consiliera, care ramase pironita in usa la vederea presedintelui care tot batea aerul cu bratele si vorbea singur ca un apucat.

Sa fie oare Palatul Cotroceni bantuit de fantome? Misterul trebuia dezlegat cat mai grabnic. Asa ca presedintele convoca de urgenta Comunitatea Nationala de Informatii, trasand un ordin clar: „Dezlegati misterul blondei minunate!".

Specialistii plecara in cele patru zari si in scurt timp revenira cu informatii pretioase. Elena Udrea nu murise, deci nu era fantoma, ci in urma unui grav accident de circulatie intrase in coma profunda si se afla la Spitalul Municipal, intr-o rezerva unde doctorul Oprescu, suparat ca fusese schimbat din functia de director, incerca sa-i convinga familia s-o deconecteze de la aparate.

La auzul acestei vesti, Traian se sui in prima limuzina pe care o gasi in curtea palatului si pleca val-vartej catre spital, cu „fantoma" in dreapta. Ajuns acolo, avu o usoara strangere de inima cand realiza ca se afla in aceeasi incapere cu doua Elene: un trup inert si un suflet colorat si plin de viata.

Cand doctorul Oprescu intra in salon, cu actul de acceptare a eutanasiei in buzunar, ii trase un pumn in figura si… Dar n-o sa va povestesc acum finalul filmului. Ar mai fi de mentionat doar ca in filmul „Si daca e adevarat?" joaca adevarata „blonda de la Drept", Reese Witherspoon, iar in rolul lui Basescu regasim un arhitect suparat pe viata, care n-a visat niciodata sa ajunga presedinte.

Un film simpatic din cale-afara, care, departe de a va provoca reflectii adanci despre viata si moarte, va asigura un ceas si jumatate de buna dispozitie.

Si daca e adevarat?

SUA, 2005

Titlu original:

Just Like Heaven

Regie: Mark Waters

Distributie: Reese Whiterspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue, Dina Spybey

Comedie romantica, 95 minute

Rating IMDB: 6,8/10

Rating SFin: 7/10