O arhiva nazista, continand peste 60.000 de fotografii realizate in perioada 1943-1945 si reprezentand interioarele unor cladiri aflate in Germania si nu numai, era considerata pana de curand o curiozitate destinata doar specialistilor si istoricilor.

Institutul Central de Istorie a Artei din Munchen, in colaborare cu Arhiva de Imagini Fotografice din Marburg, a decis ca imaginile trebuie cunoscute de publicul larg. Intreaga arhiva, care provine din depozitele fostului Minister Nazist al Propagandei si cele ale Departamentului pentru Constructii si Monumente, a fost postata pe un site internet.

Fotografiile de pe site prezinta picturi murale, elemente de decor din 480 de cladiri - biserici, manastiri, castele din secolul X pana la sfarsitul secolului XIX. Cladirile au facut parte din Reichul nazist, o parte aflandu-se in prezent in zone din Germania, Austria, Polonia, Cehia.

Fotografii care le-au realizat au fost platiti cu 35 de marci pentru un cadru si li s-a cerut sa execute cate sase copii pentru fiecare. O mare parte din piese au fost distruse total sau partial in timpul razboiului, astfel ca arhiva furnizeaza resurse pretioase pentru restaurare.

Impresionanta arhiva a fost realizata din doua motive. In primul rand

pentru a demonstra tuturor distrugerile cauzate de bombardamente, dar si pentru ca la finalul razboiului, dupa ce Germania si aliatii sai aveau sa invinga, sa poata reface totul. Dupa incheierea razboiului arhiva fotografica a fost impartita intre institutul din Munchen, care a primit 39.000 de clisee si arhiva de la Marburg, unde alte 20.000 au fost depozitate pentru pastrare.

Arhivele au fost consultate si in trecut pentru a ajuta la reconstructia

si restaurarea unor monumente, intre care Frauenkirche din Dresda sau Primaria din Augsburg, proiect realizat in anii '80 ai secolului trecut.

In prezent, prin transpunerea in format digital a intregii arhive (www.zi.fotothek.org), cu acces gratuit, restauratorii, istoricii si publicul larg au la dispozitie un material deosebit din perioada 1943-1945.