In anul 2006 vor fi eliberate 10.000 permise noi de munca pentru straini, a stabilit Guvernul in sedinta de joi. In acest numar nu sunt incluse si permisele de munca prevazute in acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state.

Permisele de munca se acorda pentru o perioada de 6 luni. Atat permisele ce vor fi eliberate in anul 2006, precum si permisele de munca eliberate anterior, pot fi prelungite, la cererea titularului, pe noi intervale de 6 luni.

Guvernul stabileste anual numarul de permise de munca ce pot fi eliberate strainilor, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si tinand seama de situatia pietei muncii in Romania.

Nivelul ridicat al solicitarilor inregistrate pentru eliberarea de permise de munca in anii precedenti, ca si nivelul scazut al somajului inregistrat in primele 9 luni ale anului 2005 au determinat cresterea numarului de permise de munca de la 3.000 in anul 2005, la 10.000 pentru anul 2006.

Daca numarul cererilor pentru eliberarea de permise noi de munca este mai mare decat numarul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in baza unui memoriu justificativ al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.