Compania Moldova-Gaz si concernul rus Gazprom nu au convenit inca asupra pretului la gazele naturale pentru Republica Moldova, a declarat, vineri, presedintele companiei Moldova-Gaz, Ghenadii Abaschin, revenit astazi de la Moscova, informeaza Basa-Press.

Anterior, Guvernul moldovean a declarat ca insista asupra pastrarii pretului de 80 de dolari pentru o mie de metri cubi.

"In cazul dublarii pretului pana la 160 USD pentru Moldova, din motive pur tehnice, va trebui sa scumpim tariful pentru tranzitul pe teritoriul nostru a gazelor spre Balcani", a declarat Ghenadii Abaschin, citat de Basa-Press.

Gazprom insista asupra pretului de 160 de dolari pentru 1000 metri cubi, insa Chisinaul mai are potential si argumente in sprijinul pozitiei sale, delegatia moldoveana urmand sa revina la Moscova pentru continuarea negocierilor.

Vineri, presedintele companiei Moldova-Gaz a precizat ca se va face tot posibilul pentru a asigura scumpirea treptata a gazelor pentru Moldova, mai informeaza Basa-Press.

Ghenadii Abaschin a mai anuntat ca Moldova-Gaz nu dispune de o alternativa in privinta surselor de achizitionare a gazelor, desi anumite discutii la nivel de varf se poarta.

"Daca anterior cumparam de la Gazexport la preturi mai mici si echilibram pretul cerut de Gazprom pentru gaze, acum ambele companii au cerut 160 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale", a precizat acesta, citat de Basa-Press.

In prezent se importa gaz din Ucraina, fara sa existe un contract in acest sens, presedintele companiei moldovene specificand ca ii este dificil sa se pronunte asupra pretului si a modalitatii de achitare a acestor livrari.

Potrivit declaratiilor lui Abaschin, pentru anul 2006 s-a convenit cu Gazprom livrarea in Moldova a 3,4 miliarde de metri cubi de gaze si tranzitarea a 22 miliarde metri cubi spre Balcani. Pentru asigurarea tranzitului se consuma de la 160 la 200 milioane metri cubi de gaze, care vor costa acum mai mult si, respectiv, tranzitul va fi mai scump.