Comitetului Executiv de Integrare Europeana s-a reunit marti la cererea premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru o evaluare a eforturilor pe care le face si le mai are de facut Romania in vederea aderarii la UE la 1 ianuarie 2007.

Seful guvernului a afirmat ca, desi exista progrese, vor exista si intarizeri in indeplinirea obligatiilor Romaniei. "O ramanere in urma se datoreaza lentorii aparatului de justitie," a declarat Tariceanu.

Au fost analizate domeniile semnalizate cu stegulete rosii, reprezentand o avertizare majora din partea UE, cu exceptia coruptiei, in care trebuie luate masuri urgente.

In domeniul mediului, se vor accelera procedurile de angajare de personal la Garda Mediului. In ceea ce priveste poluarea industriala, se vor demara programe tematice de control pe industrii mari poluatoare, se vor desfasura controale si se vor da amenzi unde nu se respecta legislatia de mediu.

In Agricultura, un alt domeniu in care au fost facute avertizari, trebuie operationalizata Agentia de Plati, o institutie ce va avea 5000 de angajati, prin care se vor face subventiile din agricultura.

Din punct de vedere sanitar - veterinar, combaterea pestei porcine necesita 300 milioane de lei pentru eliminarea focarelor. Se vor instituti puncte de control veterinar la frontiere, pentru sase fiind deja demarate masurile. Agentia Nationala Sanitar Veterinara trebuie sa continue identificarea animalelor dupa deblocarea procesului din justitie care dureaza de patru luni.

Procedurile de inregistrare a animalelor - o masura convenita in negocierile de aderare cu Uniunea Europeana - au fost blocate, dupa ce una dintre firmele care au participat la licitatia de incredintare a contractului s-a adresat justitiei, contestand decizia prin care contractul a fost atribuit unei alte societati.

Un alt aspect abordat este strategia de comunicarea externa a Romaniei in procesul de aderare, prin care trebuie informate institutiile europene despre progresele tarii noastre.