Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, sustine ca depasirea bugetului acordat unui spital este o infractiune. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, profesorul Paunescu a afirmat: "poti sa inventezi ce motive vrei, in lege scrie clar. Este penal sa depasesti bugetul".

Intrebat daca vor fi demisi alti 15 directori in urmatoarea perioada, Virgil Paunescu a spus ca ministerul nu a dorit "o miscare ampla pentru demiterea directorilor", dar vor fi schimbati aproape toti cei care au datorii la stat, adica peste 100 de persoane.

" Mai pregatiti 15 demiteri? Pregatim 15 ca mergem incet, dar se pot pregati 100. Sunt 146 de spitale cu datorii. Nu stiu sa fi schimbat decat 14 directori", a afirmat Virgil Paunescu.

Secretarul de stat spune ca rectificarile bugetare nu sunt o solutie pentru ca sistemul de sanatate sa functioneze bine, iar salariile personalului medical nu pot creste. El considera ca cea mai mare risipa s-a facut cu medicamentele si materialele sanitare pe care directorii le-au cumparat "dupa cum i-a taiat capul". "De aici provin toate datoriile", a afirmat secretarul de stat.

Ministerul Sanatatii nu pregateste dosare penale

Pachetul legislativ din Sanatate s-a modificat in proportie de 10%, a declarat Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. In emisiunea Romania la Raport, secretarul de stat a afirmat ca modificarile "sunt de forma si nu de esenta".

"Daca nu va trece acest pachet de legi, nu vom avea nimic nici peste un an, doi, trei, cinci. Va fi din ce in ce mai rau, pana cand sistemul se va prabusi sub propriile datorii. Pachetul de legi nu schimba nici maine, nici la anul problema. Creaza premisele unei schimbari, care mai repede de un an, doi, trei nu se poate face", a declarat Virgil Paunescu.

Secretarul de stat a negat faptul ca ministerul pregateste dosare penale directorilor demise. "Nu e treaba noastra sa facem dosare penale", a afirmat Virgil Paunescu.

Dan Serban, noul director al Spitalului Sfantul Pantelimon, nu exclude posibilitatea disponibilizarii medicilor

Spitalele din Bucuresti si din centrele universitare din tara sunt supradimensionate cu personal, sustine noul director Dan Serban, numit la Spitalul Sfantul Pantelimon. Cu toate ca disponibilizarea personalului este unul dintre instrumentele reformei, directorul sustine ca va aplica o alta metoda.

In emisiunea Romania la Raport realizata, el a spus ca va cere medicilor eficienta maxima in activitatea medicala, iar in caz contrar va recurge la presiuni privind plata salariilor. Dan Serban sustine ca medicii cu activitate slaba vor fi prost platiti, iar cei eficienti vor fi stimulati financiar.

" Daca o sa-i convina sa ramana la 5 milioane, dar el este un medic slab, incompetent dar intr-un spital de urgenta, decat sa se duca sa faca activitatea asta intr-un cabinet de policlinica unde castiga mult mai mult, atunci e treaba lui", a declarat Dan Serban.

Dan Serban sustine ca bugetul spitalului ar acoperi cheltuielile daca disciplina ar fi mai mare. El va reduce numarul medicilor de garda, iar in spital vor fi internate numai cazurile urgente, restul fiind indrumate spre spitalele unde se trateaza bolile cronice.

Doctorul sustine ca astfel economiile vor fi substantiale, stiut fiind ca medicii dintr-un spital de urgenta au sporuri de 15% la salarii.