Jumatatea saptamanii vine cu o noua sedinta pozitiva la Bursa de Valori, dupa o zi de repaus. Inca de la deschidere cumparatorii s-au impus mai mult in piata, situatie ce s-a mentinut pana la final.

Exceptie face segmentul SIF, unde deja in cea de-a doua jumatate a sedintei situatia s-a inversat, atat in urma scaderii entuziasmului cumparatorilor cat si datorita cresterii inclinatiei spre vanzare. Astfel, BET-FI a inchis mai jos decat ieri, in timp ce indicii BET si BET-C au crescut cu mai mult de 2%, la noi maxime istorice.

Si lichiditatea a fost mai buna decat ieri, tranzactiile realizate totalizand 63,3 milioane RON.

Sectorul petrolier s-a impus mai mult in piata miercuri, revenind in topul lichiditatii. Si nu doar atat, Petrom Bucuresti (SNP) a realizat a dubla performanta, a fost astazi cel mai lichid emitent, cu un rulaj de 14,3 milioane RON pe piata principala, dar a avut si una din cele mai bune evolutii la nivelul cursului.

Tendinta de crestrere s-a instaurat inca de la inceput, astfel ca nu a trecut mult de la jumatatea sedintei si cursul a ajuns la 0,570 lei noi, unde a si inchis, cu 5,6% in crestere fata de ieri. Varful sedintei a fost de fapt 0,5750 RON, pret la care s-au derulat mai multe tranzactii la finalul sedintei.

Si pe piata Deal s-a efectuat o tranzactie, cu un pachet de un milion de actiuni, la pretul de 0,56 RON.

Cea mai mare crestere din intreaga sedinta apartine unui emitent de la prima categorie, Oltchim Rm. Valcea (OLT).

Intrevederea unei sperante privind rezolvarea chestiunii capitalului social (ce reiese din convocatorul de AGA in care se va discuta varianta renuntarii de catre societate la atacarea unei sentinte ce da castig de cauza actionarilor minoritari), a atras cumparatorii in piata titlurilor OLT. Pretul a crescut din prima la 0,43 lei noi, nu a trecut mult si a venit un nou val de cumparatori.

Cu exceptia varfului de 0,4380 RON, in partea a doua a sedintei cursul s-a mai stabilizat, inchizand la acelasi 0,43 lei (+7,2%). Remarcabil a fost volumul, ce a depasit 2,3 milioane actiuni, un maxim pentru ultimele 2 luni.

Si segmentul bancar a mers bine. Banca Transilvania (TLV) a crescut spre final la maximul de 1,39 RON/actiune (+2,2%), in timp ce BRD – Groupe Societe Generale (BRD) a urcat la un moment dat la un maxim de 15,5 lei noi, inchizand insa la 15,4 RON (+1,3%).

Actiunile SIF au crescut aproape generalizat in prima parte a sedintei, dupa care probabil noile preturi au devenit interesante pentru vanzatori, deoarece acestia au preluat initiativa. S-a ajuns astfel in situatia in care nici un SIF nu inregistra crestere la nivelul pretului de inchidere.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a fost cel mai tranzactionat titlu SIF, cu un rulaj de aproape 11 milioane RON, din care 8,14 milioane RON pe piata Deal, unde s-au transferat putin peste 3 milioane actiuni.

Pe piata Rasdaq s-a acumulat un rulaj de peste 3 milioane RON, insa in special ca urnare a doua trazactii speciale, cumuland 4 milioane de actiuni Asigurarea Romaneasca Asirom SA (ASRA), la pretul de 0,64 RON si, respectiv 0,65 RON.