Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala (SCFCAH) din cadrul Uniunii Europene a aprobat prelungirea pina la 31 decembrie 2006 a masurilor existente de supraveghere a pasarilor salbatice si de curte cu scopul depistarii gripei aviare.

Din iulie 2005 pana in ianuarie 2006, Comisia Europeana a directionat deja 884.000 euro pentru acoperirea costurilor programelor de supraveghere, se arata intr-un comunicat de presa.

Comisia Europeana va contribui cu pana la 2 milioane euro la cofinantarea testelor de laborator efectuate pe pasari de curte si salbatice pentru depistarea gripei aviare. Statele membre ale UE trebuie sa comunice Comisiei programele nationale de supraveghere pana la 7 februarie 2006, in vederea aprobarii acestora, dupa care se va stabili alocarea fondurilor.

Decizia ofera Statelor membre ale UE cateva linii orientative pentru redactarea planurilor de supraveghere, inclusiv conditiile pentru testele de laborator si procedurile pentru esantionare si testarea pasarilor Comisia Europeana a intensificat masurile de protectie, in vigoare din octombrie 2005.

De atunci in jur de 25.000 de pasari de pe teritoriul UE au fost testate pentru depistarea gripei aviare. Pana acum, rezultatul testarii probelor a fost negativ in depistarea tulpinei asiatice a virusului gripei aviare inalt patogen.

Pana in prezent, in Romania au fost semnalate 25 de focare de gripa aviara in mai multe localitati din judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. Dintre acestea, patru focare au fost deja inchise, la Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, toate din judetul Tulcea.