Daca nu ar fi existat, America ar fi trebuit inventata, pentru ca acolo tot ceea ce in Europa tinde sa fie disimulat, ascuns sub pres este scos la iveala in mod spectaculos. Sa luam ca exemplu cel mai recent scandal de coruptie, aflat in derulare. Este vorba de cazul lui Jack Abramoff, lobby-ist si mare corupator de politicieni.

Arestat pentru malversatiuni financiare, el si-a negociat o pedeapsa mai usoara in schimbul unor informatii privind oamenii politici pe care i-a mituit in schimbul unor masuri legislative favorabile afacerilor sale. Alesii natiunii americane au acceptat mese la restaurante de lux, excursii platite la turneele de golf, vacante pe insule paradiziace in Oceanul Pacific.

Procesul nu s-a incheiat, dar unii congresmeni au inceput deja sa-si marturiseasca vinovatia: Randy Cunningham din San Diego, de pilda, a recunoscut ca a primit 2,4 milioane de dolari mita sub forma unor cadouri scumpe, cum ar fi un Rolls Royce, covoare persane si un iaht.

Congresmenul Cunningham nu este singurul, dar cea mai importanta victima a acestui scandal de coruptie pana acum este fostul sef al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, acuzat deja in Texas pentru nereguli grave in colectarea fondurilor de campanie.

Nici democratii nu stau mai bine, de vreme ce speaker-ul Camerei Reprezentantilor s-a grabit sa doneze unor organizatii caritabile suma primita in campanie de la Jack Abramoff.

Tot ce citim in ziarele americane si britanice despre acest caz seamana pana la urma cu filmele americane in care politicienii sunt mai totdeauna corupti, mizerabili, gata uneori sa omoare pentru a-si apara reputatia patata. Ciclul „viata bate filmul" nu s-a incheiat.

Ne-am putea intreba, in acest context, de ce nu vedem si la noi filme, piese de teatru sau seriale despre politicieni corupti. Presa geme de astfel de exemple, toata Europa ne-a declarat campioni la coruptie - dar personajele corupte nu se gasesc. Desigur, ne indoim ca CNC, forul care imparte banii pentru filme, ar finanta un asemenea proiect. Romania nu este America.

Pe de alta parte, in Romania lipseste personajul nelipsit din filmele americane: justitia. Cu sincopele ei, ea totusi functioneaza peste Ocean. In Romania in schimb functioneaza doar coruptia.

Procurorii americani n-or fi aflat cine l-a omorat pe Kennedy, dar l-au arestat pe Al Capone in urma detectarii unei fraude fiscale si, iata, acum l-au arestat si pe Jack Abramoff, tot in urma unor nereguli de ordin financiar. De acolo s-a ajuns la un imens scandal politic.

La noi insa, cand mai este arestat cate un infractor cu conexiuni in lumea politica, el este pedepsit individual, fara a-si divulga asociatii. Asa a fost, de pilda, cazul fratilor Camataru, arestati in anul electoral 2004. Desi presa a scris despre legaturile lor fabuloase in lumea politica, nu s-a aflat nimic. Camatarii sunt la inchisoare si tac.

Este greu de imaginat ca ar fi devenit atat de bogati fara aceste conexiuni, cum este la fel de greu de imaginat ca oamenii politici romani s-ar fi imbogatit doar din salariile pe care le primesc.

Ceea ce Romania are din belsug si in America pare sa lipseasca este insa o familie iubitoare si bogata. Ea este temelia societatii - si a bogatiei.

Acum patru ani, aflam de la ministrul de interne ca, in urma cercetarii modului in care mai marii politiei din diferite judete se procopsisera cu vile imense, a rezultat ca aproape toti mostenisera sume considerabile de la matusi - proprii sau ale sotiilor.

Cum politistii provin de regula din familii modeste, te intrebi pe buna dreptate: de unde atatea rude bogate? Raspunsul il stim, il stia si ministrul Ioan Rus, dar nu a putut sau nu a vrut sa-l dea. Justitia nici nu s-a preocupat de subiect. Corb la corb... Acum iata ca matusile bogate au intrat din nou in scena lasand mosteniri importante nepotilor politici.

Asa e la noi - nu avem o justitie functionala, nici o politie care sa-si faca datoria, dar avem prieteni generosi, care vand terenuri la preturi de nimic, si avem matusi bogate. La noi banii se spala in familie.