In 2005, China a atras peste 60 miliarde dolari din investitii straine directe, firmele profitand de avantajele oferite atat de nivelul scazut al salariilor cat si de ritmul dinamic de crestere al pietei chineze, informeaza Reuters.

Potrivit unui studiu realizat de banca de investitii Goldman Sachs, datorita ritmului de crestere, economia chineza ar putea sa o depaseasca pe cea americana pana in anul 2039.

In 2005 volumul investitiilor straine directe in China a ajuns la 60,33 miliarde dolari, putin sub nivelul record din anul precedent cand acestea au totalizat nu mai putin de 60,63 miliarde dolari.

"In 2005, investitiile straine in China si-au mentinut nivelul ridicat, iar calitatea acestor investitii s-a imbunatatit", a declarat Chong Quan, oficial din cadrul Ministerului Economiei din China, citat de Reuters.

Investitiile directe ale companiilor straine au fost cruciale pentru boom-ul exporturilor Chineze, care au adus China in anul 2005 pe locul trei in topul celor mai mari tari exportatoare din lume. De notat ca firmele straine totalizeaza aproximativ 60% din exporturile tarii.

Potrivit analistilor citati de Reuters, o posibila diminuare a investitiilor straine ar putea fi inregistrata doar in cazul in care cota impozitului pe venit va fi unificata, in prezent companiile locale platind taxe mai mari decat cele straine. Multe companii straine se bucura de un impozit pe venit de 15%, in timp ce firmele locale sunt taxate cu 33%. Desi este asteptata, data unificarii acestui impozit nu a fost anuntata inca.

In situatia in care aceasta masura ar fi adoptata, analistii considera ca ritmul de atragere a investitiilor straine isi va diminua viteza, sectoarele care vor fi cele mai afectate fiind cel manufacturier si real estate. Masura ar avantaja sectorul serviciilor care se va deschide si mai mult catre exterior in 2006.

Potrivit unui studiu realizat in 2003 de catre banca de investitii Goldman Sachs, se estimeaza ca pana in anul 2039, datorita ritmului de crestere, economia chineza o va depasi pe cea a Statelor Unite ale Americii.

In studiu se mai arata ca volumul investitiilor straine atras de asa numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) s-a dublat fata de perioada 2000-2001.