Rachetele americane si-au atins fara gres tinta: mai multe case din lut intarit dintr-un sat de munte pakistanez, Damadola, situat la granita cu Afganistanul, unde se credea ca se ascunde Nr. 2 al organizatiei Al-Qaida, medicul de origine egipteana Ayman al-Zawahiri, au fost rase de pe fata pamantului. Din pacate, "pasarea" zburase de mult din colivie.

Mentorul politic al lui Osama bin Laden si, totodata, "creierul" atacului sinucigas din 11/9, care a distrus World Trade Center si o aripa a Pentagonului, teroristul pe capul caruia americanii au instituit un premiu de 25 milioane de dolari, a scapat cu viata, in locul sau fiind ucisi 18 sateni, intre care patru copii, cel mai mic in varsta de 4 ani, cel mai mare, de 10 ani.

Desi rachetele lansate, dupa toate probabilitatile, de la bordul unor avioane fara pilot - asa-numitele drone - au functionat ireprosabil, demonstrand cat de bine este pusa la punct aceasta tehnica, experimentata cu succes de catre israelieni impotriva unor tinte palestiniene, inclusiv militanti individuali

surprinsi in momentul cand se deplasau cu masina, se pare ca informatiile serviciilor speciale pe baza carora a fost lansat atacul nu au fost la fel de precise. Oficialitatile pakistaneze au declarat ca intre cele 18 victime nu se afla nici un "strain", termen folosit pentru desemnarea luptatorilor Al-Qaida.

In incercarea de a se distanta de ceea ce pare a fi o tragica si contraproductiva eroare tactica, care a costat atatea vieti nevinovate,

Pakistanul a anuntat ca va inainta un protest oficial guvernului american. Ministrul pakistanez al informatiilor, Rashid Ahmed, a dat asigurari, la o conferinta de presa, poporului pakistanez ca "nu se va permite repetarea unor asemenea incidente", pe care le-a descris ca fiind "condamnabile in cel mai inalt grad".

El a amintit, totodata, ca autoritatile pakistaneze se straduiesc de mult timp sa curete zona de "intrusii straini", responsabili pentru violenta care domneste aici.

Cuvintele sale nu au potolit insa furia nu numai a locuitorilor satului lovit de nenorocire, situat intr-una din zonele cele mai sarace ale tarii si a carui singura sursa de trai era, pana nu de mult, cultivarea opiumului, ci si a intregii populatii pakistaneze.

Mii de demonstranti au iesit pe strazi, strigand lozinci antiamericane si de condamnare a presedintelui Pakistanului, generalul Pervez Musharraf.

Articol integral in Adevarul