Importatorul Citroën in Romania, firma premierului Tariceanu, detine abuziv, de sapte ani, un domeniu de Internet. Acest domeniu apartinea, cu acte in regula, altei firme - fapt constatat abia anul trecut, dupa un proces care a durat peste cinci ani, de Curtea de Apel Bucuresti.

Dar Automotive Trading Services nu renunta la site si, mai mult, ravneste acum si la marca ATS, inregistrata de Advanced Technology Systems la OSIM.

Responsabilitatea abuzului nu revine, in prima instanta, societatii Automotive Trading Services SRL Bucuresti (o vom prescurta A-T-S), la care primul-ministru este actionar unic.

Principala vina revine unui organ al statului: Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Informatica Bucuresti (ICI), respectiv unei subunitati a acestuia - Romanian National Computer Network (RNC), care aloca domeniile de Internet cu terminatia „.ro". RNC a atribuit, la 9 aprilie 1998, domeniul www.ats.ro firmei Advanced Technology Systems (ATS) din Targoviste.

Doua saptamani mai tarziu, RNC a atribuit acelasi domeniu firmei iNES Internet, care l-a revandut firmei dlui Tariceanu, sub forma unui pachet complet (iNES este si designerul paginii de Internet a reprezentantei Citroën in Romania - ATS).

Marca ATS nu apartine primului-ministru

Cei de la ATS au fost doar informati, telefonic, ca domeniul www.ats.ro le-a fost alocat „din greseala". „Am fost sunat de o doamna de la RNC, nu-i retin numele, care mi-a comunicat ca site-ul respectiv nu-mi poate apartine, ca a fost rezervat de altcineva, nu a precizat de cine", relateaza Stefan Dumitru, patron si manager al ATS.

In cazul atribuirii unui domeniu de Internet nu poate fi vorba de nici o greseala. Se plateste o taxa, RNC eliberand o factura doveditoare. In momentul achitarii taxei/eliberarii facturii, firma platitoare devine proprietara site-ului respectiv. Punct.

ATS detine factura care dovedeste ca, la 9 aprilie 1998, a cumparat de la RNC domeniul www.ats.ro. Totusi, RNC nu s-a sinchisit de acest „amanunt". Iar protestele ATS s-au dovedit inutile: „Mi s-a spus sa-i conving singur pe cei de la Automotive Trading Services sa-mi cedeze ce era, de drept, al meu", spune Stefan Dumitru.

„Asa ca am contactat telefonic firma respectiva si am purtat o discutie cu un domn director de acolo - Bogdan parca il cheama. I-am aratat ca sunt binevoitor. Eu am drept de proprietate intelectuala asupra marcii ATS, pe care am inregistrat-o la OSIM.

Automotive Trading Services se folosea de acest acronim, iar eu am precizat ca ma voi declara de acord sa continue sa-l foloseasca, cu conditia ca ei sa renunte de bunavoie la site. Mi-au cerut sa le trimit copie dupa inregistrarea de la OSIM si, daca au vazut ca am dreptate, au zis ok. Dar atunci a fost ultima data cand am auzit ceva de la ei. Incercarile ulterioare de a-i contacta au fost inutile".

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara