Prima corectie mai mare pe actiunile SIF din acest an a avut loc in sedinta de marti. In a doua parte a sedintei s-a accentuat tendinta de scadere pe care au intrat SIF-urile inca de dimineata. In restul pietei nu au fost aceleasi deprecieri, cel putin nu in mod generalizat, in randul actiunilor lichide.

Cu putine exceptii, in a doua parte a sedintei vanzatorii au preluat initiativa, lucru vizibil in scaderile la unison ale indicilor bursieri inainte de inchidere. Cu toate acestea, BET si BET-C au inchis pe un plus de 0,7%. Lichiditatea pietei a fost buna, pe piata principala s-au derulat tranzactii in valoare de peste 73 milioane RON.

Petrom (SNP) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie si a avut una din cele mai bune evolutii. Scaderile de astazi nu prea au afectat titlurile SNP, cu toate ca si aici cursul a simtit o usoara regresie la final. Dupa ce a atins palierul de 0,6 RON la inceputul sedintei, stabilind astfel un nou maxim istoric, SNP s-a stabilizat pana la final in jurul unui pret de 0,59 RON.

La nivelul ultimului pret, de 0,5950 eli noi, inregistreaza o crestere de 2,6% fata de sedinta de ieri. Pe piata principala s-au tranzactionat 15,7 milioane actiuni, la care se adauga un Deal cu 5 milioane actiuni, la 0,5750 RON.

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), actiune ce a stagnat insistent in ultima perioada in jurul unui pret de 0,1150 RON, a avut astazi o evolutie sugestiva pentru ansamblul pietei. Dupa un parcurs echilibrat, fara oscilatii majore, cursul a scazut la final, sub un val de vanzari repetate, la un minim de 0,1110 RON, inchizand la 0,1120 RON (-1,8%).

Un alt emitent ce a rezistat destul de bine scaderilor este BRD – Groupe Societe Generale (BRD). La putin timp dupa deschidere cursul a urcat la un maxim de 16,5 lei noi si nu a avut loc o scadere majora decat in a doua jumatate a sedintei, pana la minimul de 15,9 RON. Revenirea nu a intarziat sa apara, iar titlurile BRD au inchis sedinta la un curs de 16,3 RON (+1,2%).

Volumul total tranzactionat pe piata principala a fost de 447 mii actiuni, cu mult peste media ultimelor sase luni.

Astazi au fost raportate tranzactiile in cadrul ofertei de cumparare lansata de Zentiva NV pentru Sicomed Bucuresti (SCD). Au fost subscrise in cadrul ofertei un numar de 99.771.169 actiuni SCD (23,93% din capitalul social al Sicomed), la pretul de 1,37 RON/actiune. Oferta a fost lansata pentru un numar de 204.390.670 actiuni SCD, ce reprezinta 49,01% din capitalul social al companiei vizate.

Astfel, in urma ofertei Zentiva NV controleaza peste 72,9% din numarul de actiuni Sicomed. In piata principala nu s-au tranzactionat decat 75 mii actiuni, iar cursul a deschis la minimul de 1,29 RON, revenind dupa o ora la palierul de 1,37 lei.

Poate cea mai clara evolutie a fost cea a titlurilor SIF, care au parcurs un evident trend descendent de la inceput pana la final, cu rare reveniri. Cea mai tranzactionata actiune din piata a fost SIF Transilvania (SIF3), care a realizat un rulaj de 11,8 milioane RON, la care se adauga un Deal cu 320 mii actiuni, la pretul de 2,4 RON/actiune (deci in valoare de 0,77 milioane RON).

Cursul a scazut cel mai mult dintre actiunile SIF, cu 3,3% la 2,35 RON/actiune. O evolutie mai interesanta a avut SIF Banat-Crisana (SIF1), mai ales la finalul sedintei, cand s-au produs o serie de oscilatii in intervalul 2,62 - 2,67 RON, cu inchiderea la 2,63 RON (-1,9%).