Cel mai avansat vehicul de explorare stiintifica al lumii, nava japoneza Chikyu, a inceput de luni antrenamentele pentru o misiune extrem de importanta, care ar putea dezvalui originea vietii pe Pamant, scrie cotidianul britanic „The Times".

Concret, intentia specialistilor este de a fora pana la sapte kilometri sub fundul marii - o adancime de trei ori mai mare decat cele atinse anterior - si sa extraga de acolo o prima mostra „vie" din mantaua planetei. In afara acestei ambitioase incercari, Chikyu va mai servi si la o serie de studii privind originea cutremurelor.

Totodata, nava va mai plasa cativa senzori sub scoarta Pamantului, ca parte a unui prim sistem eficient de predictie seismica.

Teoria din spatele cercetarilor privind viata sugereaza ca primele organisme vii s-ar fi format sub scoarta terestra, la temperaturi si presiuni neintalnite in ocean sau pe uscat. De asemenea, energia care a format acele prime organisme vii poate sa fi fost mai degraba geotermala decat solara.

Mostre din manta au tot aparut la suprafata Terrei in trecut si oamenii de stiinta le-au cercetat indeaproape, dar nimeni nu a putut scruta o bucata „vie" pentru a putea determina daca in ea traieste vreun microorganism.

Articol integral in EVZ