Divizia de management a activelor din cadrul grupului bancar olandez ABN AMRO a anuntat vineri semnarea contractului de achizitie a fondului de investitii International Asset Management, informeaza Reuters. Acest fond este administrator de hedge fund-uri iar totalul activelor IAM este de aproximativ 2,6 miliarde dolari.

Hedge fund-urile sunt fonduri de investitii foarte dinamice, care isi acopera riscurile prin tranzactii la termen. Spre deosebire de fondurile deschise de investitii obisnuite, investitia minima intr-un hedge-fund este de un milioan de dolari sau chiar mai mult, de aceea el se adreseaza investitorilor individuali bogati sau investitorilor institutionali.

Aceste fonduri permit investitorilor obtinerea unor castiguri exceptionale in schimbul asumarii unui risc adesea peste medie.

Termenii financiari ai achizitiei nu au fost dezvaluiti. Tranzactia asteapta acordul autoritatilor, finalizarea ei urmand sa aiba loc cel mai probabil in primul trimestru al anului 2006.

Divizia de management a activelor din cadrul ABN AMRO administreaza active din hedge fund-uri de 1,4 miliarde de dolari. Dupa fuziunea cu IAM, ABN AMRO va avea in administrare active de peste patru miliarde dolari numai din hedge fund-uri.

Potrivit datelor bancii olandeze, Divizia de management a activelor a ABN AMRO administreaza active de 173 miliarde Euro. La 30 septembrie 2005, grupul bancar ABN AMRO avea active totale de peste 899 miliarde euro. Reteaua bancara a ABN AMRO cuprinde peste 3000 de sucursale in 60 de tari.