Romania a facut pasi importanti in ultimii patru ani, in domeniul economic, insa mai raman destule de facut pentru a fi siguri ca efectele pozitive ale consolidarii macroeconomice si a reformelor structurale sunt sustenabile si echitabil distribuite, potrivit Biroului Bancii Mondiale din Romania, citat de Rompres.

"Cu toate acestea mai raman inca destule de facut. Aceste masuri vizeaza necesitatea de a imbunatati functionarea mediului de afaceri pentru a atrage mai multe investitii straine directe, crearea de locuri de munca si cresterea competitivitatii economiei, pentru ca aceasta sa faca fata presiunilor pietei comune europene", releva Banca Mondiala.

In opinia reprezentantilor institutiei financiare internationale, programul de reforma ar trebui sa contina si masuri de crestere a flexibilitatii pietei muncii.

De asemenea, Banca considera ca sunt importante si necesare continuarea procesului de scadere a inflatiei prin aplicarea unor politici macroeconomice stricte si eliminarea factorilor care conduc la inflatie, precum si o politica salariala si o disciplina financiara la nivelul companiilor.

In privinta viitorului agriculturii romanesti, institutia financiara este de parere ca acesta este strans legat de procesul de aderare la Uniunea Europeana si depinde in mare masura de implementarea politicilor agricole si de capacitatea de a absorbi fonduri structurale.

O atentie speciala trebuie acordata, potrivit Bancii Mondiale, cresterii eficientei si competitivitatii fermelor si agro-procesatorilor.

Toate aceste obiective pot fi atinse prin politici publice care vor facilita reorganizarea agriculturii, inclusiv prin privatizarea pamantului, crearea unei piete funciare functionale, facilitarea comasarii sectorului micilor ferme agricole si crearea de locuri de munca neagricole in mediul rural, precum si printr-o utilizare mai eficienta a programelor de sprijin pentru agricultura, care sa

puna accentul pe cresterea eficientei mai curand decat pe sustinerea preturilor sau acordarea subventiilor pentru exporturi.

Citeste articolul complet in Ziua