Loteria nationala plateste bani greipentru a-si face reclama pe stadionul Rapid, arena aflata in proprietatea statului. Cu alte cuvinte, statul isi face reclama pe propriul stadion dar banii ii incaseaza Copos titreaza Romania Libera.

Daca reprezentantul PC ramane in executiv, credibilitatea luptei anticoruptie se face tandari scrie Evenimentul Zilei.

Cotidianul dezvaluie metoda prin care Copos a cumparat de la stat niste sedii la pret de inventar, care au fost vindute apoi, prin firma administratorului sau, Loteriei Romane, la preturi mult mai mari.

Pusculita lui Copos

Relatiile de afaceri dintre vicepremierul George Copos si directorul general al Loteriei Romane nu s-au limitat doar la tranzactiile cu spatiile comerciale. Pentru un banner al Loteriei amplasat pe stadionul de fotbal Rapid, patronul clubului incaseaza cateva sute de mii de euro anual. Cu alte cuvinte, statul (Loteria) isi face reclama pe propriul stadion (Rapid), dar banii ii incaseaza Copos.

Stadionul de fotbal al echipei Rapid apartine Ministerului

Transporturilor, prin intermediul Clubului Sportiv Rapid (CSR), care l-a preluat in urma cu un an de zile de la Compania Nationala CFR SA. Chiria pe care Copos o plateste catre CSR pentru utilizarea stadionului este "modica", acoperind doar valoarea utilitatilor.

Cu toate ca a incasat bani frumosi din reclama facuta Loteriei, singura investitie realizata de Copos anul trecut la stadion a fost refacerea gazonului, pentru care a platit 170.000 de euro.

Vicepremierul este asteptat in cursul saptamanii viitoare la Departamentul National Anticoruptie pentru a da cu subsemnatul. Desi sustine ca deocamdata nu a primit nici o citatie pentru a se prezenta la audieri, surse din cadrul DNA ne-au confirmat ca citatia a ajuns in mainile lui Copos si a fost chiar si semnata de acesta.

Citeste articolul complet in Romania Libera

Halal guvern anticoruptie!

Acuzat de procurori ca ar fi provocat o evaziune fiscala de peste un milion de euro intr-o singura tranzactie, George Copos nu mai are ce cauta la guvernare.

Daca reprezentantul partidului lui Dan Voiculescu ramane in executiv, credibilitatea luptei anticoruptie se face tandari.

Lovitura de anul trecut, prin care vicepremierul Copos a vandut la preturi umflate 38 de spatii comerciale Loteriei Nationale, prin intermediari, nu putea fi data de unul singur.

Complice cu patronul grupului Ana a fost directorul etern al Loteriei, Nicolae Cristea.

Acesta si-a pagubit institutia pentru a-l ferici pe Copos, de care-l leaga vechi si trainice cumetrii. Eveniment, 2-3

„Daca un singur ministru din guvernul Aliantei va fi suspectat de coruptie, eu il execut cu mana mea in fata poporului"

Traian Basescu, 2004, Alba-Iulia

„Nu am eu competenta necesara sa cer suspendarea unui ministru. Despre domnul Copos am auzit de la televizor ca orice cetatean"

Traian Basescu, 2006, Bucuresti

Explozia unei cumetrii vechi: Copos-Cristea „Loterie"

Cercetat pentru evaziune fiscala, George Copos nu renunta la functia de vicepremier

George Copos nu se clinteste de pe jiltul guvernamental, chiar daca e cercetat de procurorii anticoruptie.

Vicepremierul sustine ca nu demisioneaza fiindca nu vrea sa se sustraga obligatiilor pe care le incumba functia, premierul Tariceanu spune ca nu-i va cere sa se autosuspende pentru ca „investigatiile nu impun masuri impotriva acestuia sau o demisie din functie", iar colegii de partid spun ca n-au ce-i face, pentru ca e cercetat „in calitate de om de afaceri", nu de politician.

Copos pluseaza si el, afirmand ca nu poate fi acuzat de coruptie atata vreme cat povestea cu Loteria dateaza din vremea in care nu era demnitar. „Multilateralitatea" lui Copos nu scuza insa faptele. Politicianul, afaceristul, dar mai ales demnitarul George Copos, una si aceeasi persoana, este invinuit de un singur lucru: ca ar fi furat statul cu peste un milion de euro.

Acuzatia: evaziune fiscala

Potrivit unor surse judiciare, in dosarul penal referitor la cele 38 de spatii imobiliare cumparate anul trecut de Loteria Nationala de la grupul de firme Ana Electronic, vicepremierul George Copos s-ar face vinovat de o evaziune fiscala in valoare de peste un milion de euro. Vanzarea spatiilor nu ar fi fost realizata in mod direct de Copos, ci prin intermediul mai multor persoane fizice.

Intermediarii ar fi vandut mai departe spatiile respective catre Loterie, la preturi mult supraevaluate si fara sa plateasca la bugetul de stat taxele si impozitele aferente unor astfel de tranzactii. Procurorii sustin ca banii au ajuns tot la Ana Electronic, firma in care Copos detine 98% din actiuni.

In acelasi dosar mai sunt cercetati directorul Loteriei, Nicolae Cristea, acuzat de abuz in serviciu, si unul dintre asociatii lui Copos in Ana Electronic, cetateanul italian Roza Gilio-Giuzepe.

Anchetatorii au transmis deja citatii pe numele lui George Copos, Nicolae Cristea si Roza Gilio-Giuzepe, in care sunt chemati saptamana viitoare la sediul DNA pentru a fi informati oficial in legatura cu acuzatiile formulate impotriva lor.

Conducerea DNA sustine ca George Copos este urmarit penal de procurorii acestei institutii deoarece prejudiciul pentru care este cercetat depaseste un milion de euro, iar potrivit Ordonantei de Urgenta 134 din septembrie 2005 privind DNA, procurorii din aceasta structura au primit in competenta lor toate cazurile de abuz in serviciu si evaziune fiscala in care se constata o paguba materiala care depaseste aceasta suma.

Copos „nu se sustrage" de la obligatiile de vicepremier

George Copos a renuntat, ieri, la conferinta de presa pe care promisese ca o va organiza pentru a deslusi itele afacerii cu Loteria, rezumandu-se sa trimita presei o noua declaratie. Copos sustine ca, pana in acest moment, nu i s-a adus la cunostinta nicio invinuire concreta, astfel ca nu poate formula un punct de vedere.

Vicepremierul insista asupra faptului ca, atunci cand s-a petrecut tranzactia cu Loteria, nu detinea nicio functie publica. „In ceea ce priveste activitatea mea ca membru al guvernului, inteleg sa nu ma sustrag de la indeplinirea obligatiilor care-mi revin doar pe motivul ca au aparut unele informatii, pana in prezent neconfimate", spune viceprim-ministrul.

Conservatorii il sprijina in continuare

Liderii Partidului Conservator nu-i vor cere lui George Copos sa se retraga din functia de vicepremier si din partid decat in conditiile in care va fi gasit vinovat, sustin surse din cadrul formatiunii.

Cazul lui nu intra sub incidenta Legii privind raspunderea ministeriala. Pentru a-l trimite in judecata, procurorii nu au nevoie de acceptul Senatului. Potrivit articolului 72 din Constitutie, „urmarirea si trimiterea in judecata penala se poate face numai de catre Parchetul de pe langa Inalte Curte de Casatie si Justitie.

Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie". Totusi, pentru a-l retine sau perchezitiona pe Copos, judecatorii trebuie sa ceara incuviintarea Camerei superioare a parlamentului.

Doi prieteni care au facut multe afaceri impreuna

Relatiile de afaceri dintre vicepremierul George Copos si directorul general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, dateaza de mai multi ani, intre cei doi existand, conform unor materiale publicate in presa in ultima vreme, o stransa prietenie.

Primele legaturi dintre Copos si Cristea au iesit la iveala in anii ‘90, cand Compania Nationala Loteria Romana a devenit unul dintre sponsorii echipei de fotbal Rapid Bucuresti. In baza contractului de sponsorizare, Nicolae Cristea a devenit membru al adunarii generale a actionarilor clubului Rapid.

Presa mai relata ca patronul George Copos incasa, lunar, de la Loteria Nationala importante sume de bani, in baza unui contract de publicitate prin care pe stadionul Rapid se afisa un banner al Loteriei. Conform acelorasi materiale, contractul era cel putin ciudat, si asta deoarece Copos primea banii, desi stadionul apartinea Ministerului Transporturilor.

Televizoare de doua milioane de dolari

O alta afacere extrem de banoasa incheiata intre Copos si Loteria Nationala s-ar fi derulat, conform presei, in 1996. Atunci, firma Ana Electronic ar fi vandut 5.500 de televizoare Samsung institutiei conduse de Cristea, primind in schimb aproximativ doua milioane de dolari.

Mai mult, conform unui material aparut pe site-ul www.anchete.ro, intre George Copos si Loteria Nationala, reprezentata de Cristea, s-a incheiat la un moment dat si o intelegere potrivit careia Loteria avea dreptul sa organizeze diferite actiuni de protocol la hotelurile detinute de Copos.

Aceeasi ancheta arata ca Nicolae Cristea ar fi semnat si un contract de inchiriere a unei cladiri aflate in proprietatea Ana Electronic, situata pe Strada Reinvierii, din sectorul 2 al Capitalei, pe care a transformat-o in depozit central. Si asta in conditiile in care Loteria detinea deja un spatiu de depozitare in Piata Rahova.

Legaturile dintre George Copos si conducerea Companiei Nationale Loteria Romana nu se opresc aici. Mass-media a mai aratat ca directorul de marketing al institutiei, Adrian Albu, este fiul lui Marian Albu, fost oficial al Clubului Rapid si al Federatiei Romane de Fotbal.

Mai mult, aceleasi surse sustin si ca Ioan Florea, fostul director economic al Loteriei, ar fi angajat al Clubului Rapid.

6/49 pleaca de la TVR la Antena 1

Nu in ultimul rand, presa a sustinut si ca, dupa alegerile din 2004, in urma negocierilor politice, postul de director general al Loteriei Romane a revenit Partidului Conservator, iar George Copos, membru de vaza al acestui partid, a facut tot ce i-a stat in putere pentru ca Nicolae Cristea sa-si pastreze functia.

In fine, o ultima afacere asupra careia presa a sustinut ca exista semne de intrebare a fost incheiata in ultimele zile ale anului 2005: Televiziunea Romana a pierdut contractul de publicitate cu Loteria pentru difuzarea extragerilor Loto 6/49 in favoarea postului Antena 1, detinut de Dan Voiculescu, seful pe linie de partid a lui Copos.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei

Metoda Copos in atentia Parchetului: cumpar ieftin de la stat si ii revind scump

Procurorilor de la DNA le-au trebuit sapte luni pentru a demonta mecanismul prin care Copos a cumparat de la stat niste sedii la pret de inventar, care au fost vindute apoi, prin firma administratorului sau, Loteriei Romane, la preturi mult mai mari.

In 1996, celebra fabrica Electronica s-a divizat. Astfel a aparut SC Fast Service Electronica SA, care se ocupa de service pentru televizoare. In anul 2000, Ana Electronic – firma lui George Copos – a fuzionat intr-un mod curios cu Fast Service, vicepremierul reusind astfel sa preia controlul noii firme.

Prima decizie pe care a luat-o a fost sa-l numeasca in functia de presedinte al Consiliului de administratie pe Roza Gilio Giuzepe, care mai administra si firma SC Rom Tour GM Impex SRL. Dupa fuziune, 42 de sedii din toata tara ale Fast Service au fost trecute in proprietatea Ana Electronic, contractul fiind semnat intre Giuzepe si Copos.

Rind pe rind, Ana Electronic a vindut apoi sediile la un pret modic firmei SC Rom Tour GM Impex SRL care, dupa doar citeva zile, le-a vindut mai departe Loteriei Romane la preturi de trei-patru ori mai mari. In 2004, Loteria a cumparat din reteaua Ana Electronic 38 de spatii comerciale, in valoare de 5,1 milioane de euro.

Spatiile stau nefolosite

In Capitala, pe Calea Cringasi nr. 11, Loteria a cumparat doua incinte a cite 120 de metri patrati. „Un spatiu este nefolosit din septembrie 2004. Au montat doar deasupra o sigla cu Loteria. Celalalt spatiu a stat aproape un an de zile nefolosit. A fost deschis abia in octombrie 2005.

Pe noi ne-a dat afara Ana Electronic, desi am o firma care a incheiat un contract de colaborare cu Fast Service in 2000, valabil pina in 2006", ne-a declarat Gigi Draganescu, fost sef la Fast Service pe zona de sud a tarii.

Metoda Copos, de-a lungul tarii

Loteria Romana nu foloseste nici acum spatiul din Suceava, cumparat de la George Copos la un pret de patru ori mai mare decit valoarea initiala. La adresa din Stefan cel Mare nr. 3 functioneaza in continuare un centru de electronice, al firmei BI-COM International.

Ieri dimineata, la firma erau doar doi angajati. BI-COM International ocupa doar jumatate din spatiu, in cealalta jumatate nedesfasurindu-se nici un fel de activitate, insa se pare ca se amenajeaza si acolo ceva, deoarece erau montate citeva rafturi.

Nici la Bacau, in strada Logofat Tautu nr. 5, nu functioneaza nici o agentie Loto. Acolo, salariatii au vrut in anul 2000 sa cumpere spatiul, insa firma-mama le-a spus ca au de platit 58.000 de euro pentru cei 216 metri patrati. Ulterior, spatiul a fost cumparat de Copos cu numai 3.000 de euro. Pina atunci, acel spatiu producea o chirie de peste 800 de euro pe luna.

La Timisoara, spatiul din Augustin Pacha nr. 3, cumparat de Loterie (parter si subsol), este inca in curs de amenajare. „Toate lucrarile de investitii sint facute prin Bucuresti, noi nu am avut nici un rol in acest domeniu. Lucrarile au inceput saptamina trecuta, iar luni sau marti inauguram sediul.

Nu stiu exact cind, pentru ca noi sintem o mare retea si trebuie sa asteptam ordinul de sus", spune Mircea Hoara, directorul filialei timisorene a Loteriei Romane. In alte orase din tara, Craiova, Sibiu, Tirgu-Mures, Brasov, Buzau, Focsani etc., in spatiile cumparate de Loterie au fost amenajate agentii loto, insa nici una nu este mai veche de citeva luni.

Curtea de Conturi l-a infundat

Ancheta in dosarul de evaziune fiscala a vicepremierului George Copos a inceput dupa ce mai multe rapoarte a Curtii de Conturi, facute la Compania Nationala Loteria Romana (CNLR), au relevat nereguli in administrarea societatii.

Surse judiciare ne-au declarat ca in iunie 2004, in momentul in care s-au inceput cercetarile in acest dosar, procurorii anticoruptie au atasat raporturile anuale ale Curtii de Conturi, privind CNLR, din perioada 2000-2004. Dosarul intra in competanta DNA, deoarece il privea direct pe actualul director general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea, acuzat pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Aceleasi surse ne-au declarat ca George Copos, care in 2004 nu avea nici o functie publica, a fost inca de la inceputul cercetarilor in vizorul procurorilor anticoruptie. Loteria Nationala a cumparat, la un pret supraevaluat, de la Ana Electronic, cele 38 de sedii.

Ofiteri din cadrul Garzii Financiare si specialisti din DNA au facut pe teren constatarile financiar-contabile, care au confirmat ca pretul cladirilor a fost supraevaluat. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca in unele trazactii imobiliare nu au fost platite in totalitate impozitele datorate statului.

Probele certe ale DNA, in acest moment, sint declaratiile mai multor angajati din cadrul societatilor Ana Electronic si CNLR, care au participat la aceste transferuri de proprietate. Vicepremierul Geoge Copos si directorul general CNLR, Nicolae Cristea, sint asteptati saptamina viitoare la DNA, pentru a fi audiati.

Citeste articolul complet in Cotidianul