Compania Nationala Posta Romana, societate de stat, va ceda unul dintre cele mai importante active ale sale firmei Petromservice SA. Este vorba despre blocul situat in buricul Capitalei in care acum se afla sediul central al Postei.

Imobilul este cunoscut si sub numele de „blocul Gelsor", din vremea in care proprietarul era grupul de firme cu acelasi nume, patronat de controversatul Sorin Ovidiu Vintu.

In prezent, cel mai important actionar al Petromservice SA, firma interesata acum de preluarea imobilului, este Elbahold Ltd., un off-shore din Cipru, reprezentat in Romania de Dan Stratan, fostul presedinte al Grupului Gelsor, unul dintre fidelii lui SOV.

Exista indicii clare ca activul Postei a fost subevaluat. Statul pierde la doua capete. La schimb, Petromservice finalizeaza un schelet de cladire pe care Posta l-a achizitionat la suprapret.

Maine: Filiera Sarbu

Posta Romana a cumparat in 2002, fara licitatie, un schelet de cladire situat pe bulevardul Dacia din Bucuresti cu un pret colosal: 3.000.000 dolari. Firma care a incasat banii se numeste A&A Development SRL si apare constant in imperiul comercial controlat de magnatul Adrian Sarbu, bossul Pro TV.

Tabloul este intregit de doi fosti angajati ai lui Sarbu: Florin Bejan, secretarul de stat care coordoneaza Posta Romana, si Mihai Toader, directorul general al Postei.

Imobilul construit de FPP II Moldova a fost vandut catre Gelsor, gajat la BID si cumparat de Posta Romana care se pregateste sa-l expedieze din nou lui SOV

Societatea de stat Compania Nationala Posta Romana va ceda unul dintre cele mai importante active ale sale firmei Petromservice SA. Este vorba despre blocul situat in centrul Capitalei, pe Splaiul Unirii, nr. 6, in care acum se afla sediul central al Postei.

Imobilul este cunoscut si sub numele de „blocul Gelsor", din vremea in care proprietarul era grupul de firme cu acelasi nume, patronat de controversatul Sorin Ovidiu Vintu.

Interesant este ca cel mai important actionar al Petromservice SA, firma interesata acum de preluarea imobilului, este Elbahold Ltd., un off-shore din Cipru, reprezentat in Romania de Dan Stratan, fostul presedinte al Grupului Gelsor, unul dintre fidelii lui Sorin Ovidiu Vintu.

Este de notorietate faptul ca Vintu este consilierul financiar al lui Liviu Luca, cel care a infiintat Petromservice SA, viitorul proprietar al sediului Postei.

EVZ a dezvaluit in exclusivitate ca suveica off-shore din care face parte Elbahold Ltd. - Petromservice este reprezentata in Romania si de alti fosti angajati ai parintelui FNI din structura Gelsor. Astfel, a aparut suspiciunea ca noul proprietar al Petromservice ar fi Vintu, chiar daca acesta dezminte informatia razand.

La toate acestea se adauga semnale clare care indica faptul ca blocul a fost subevaluat mult sub pretul pietei.

Trocul imobiliar

Acum, Posta Romana este proprietarul blocului din Splaiul Unirii. Sediul central al companiei se afla aici si ocupa primele trei niveluri. Apartamentele de la cele sapte etaje superioare sunt inchiriate, fiind amenajate ca birouri. Directorul Mihai Toader ne-a confirmat insa ca toate acestea urmeaza sa se schimbe in viitorul apropiat.

Motivul? Compania pe care o conduce va pune „blocul Gelsor" direct in bratele firmei Petromservice SA. Explicatia lui Toader este simpla. Petromservice finalizeaza constructia noului sediu al Postei, situat in bulevardul Dacia, nr. 140, din Bucuresti, unde compania de stat a cumparat o cladire neterminata.

Astfel, blocul din Piata Unirii urmeaza sa compenseze o parte din platile pe care Posta trebuie sa le achite firmei private.

Referindu-se la tranzactie, Vintu a comentat: „Este o relatie comerciala intre doua societati. Nu stiu daca este ceva ilegal, habar n-am".

O confuzie de un milion de euro

Pentru „a marita" blocul din centrul Bucurestiului, primii postasi ai tarii au avut nevoie de o evaluare imobiliara profesionista. Directorul general Mihai Toader sustine ca aceasta exista inca din luna mai 2005, intocmita de o „firma de specialitate".

Initial, ne-a spus ca „blocul Gelsor" a fost expertizat la o valoare totala de 3,2 milioane de dolari. „Motivul pentru care a castigat Petromservice este ca da pretul cel mai bun: 3,6 milioane de dolari. Ca atare, este un business foarte bun pentru noi, in conditiile in care a fost evaluat la 3,2. Faceti calculele! 3,6 milioane de dolari la 2.400 metrul patrat.

Inseamna o mie si ceva, o mie trei sute, daca nu ma insel, de euro pe metru patrat".

Conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI), institutia sub autoritatea careia functioneaza Posta Romana, blocul are o suprafata de 3.167,53 mp. Deci, suprafata de 2.400 mp invocata de Toader nu exista. In schimb, este vorba despre una mai mare cu 667 mp.

Iar valoarea acestei diferente, raportata la preturile imobiliare din centrul Bucurestiului, se ridica spre un milion de euro.

Istorie recenta cu Iacobov si Vintu

Asa-numitul „bloc Gelsor" are o istorie scurta si dubioasa. A fost finalizat in perioada 1999-2000. De atunci si pana in 2001, primul sau proprietar a fost SIF Moldova.

La vremea aceea, societatea de investitii era controlata de Corneliu Iacobov, prin apropiatul sau Alexandru Matei, presedinte al SIF Moldova pana anul trecut. Matei a fost vicepresedintele societatii de investitii in perioada in care Iacobov era „number one" in conducerea acesteia.

In acea vreme, SIF Moldova se numea inca FPP Moldova, iar dupa ce Iacobov s-a retras de la conducere (1998), Matei l-a succedat.

In august 2001, sub conducerea sa, SIF Moldova a vandut blocul firmei Gelsor Network, controlata de Sorin Ovidiu Vintu. Pretul: 1,3 milioane de dolari, cu TVA. La randul sau, Vintu a folosit „blocul Gelsor" drept garantie pentru un credit de 1,7 milioane de dolari luat de la Banca de Investitii si Dezvoltare (BID). Patronata de acelasi Vintu!

Posta incaseaza prima teapa

Creditul luat de Vintu de la el insusi n-a mai fost returnat. Drept urmare, blocul a fost luat de BID care l-a vandut mai departe Postei Romane. Adica statului. Tranzactia s-a derulat in februarie 2002, iar Posta a platit doua milioane de dolari. Deci cu 700.000 dolari mai mult decat platise Vintu cu sase luni mai devreme.

Practic, „strategul financiar" a facut o dubla afacere: prin Gelsor Network a scos o suma enorma, cash, din depozitele propriei banci care tragea sa moara, pentru ca, la scurt timp, statul sa fie spoliat cu 700.000 de dolari. Prin aceeasi banca muribunda, al carei director a fost Nicolae Vacaroiu, cel care, in perioada tranzactiei, era deja presedintele Senatului.

Vintu: „Mi-au luat blocul cu japca!"

Guvernul Nastase, care controla Romania anului 2002, a tacut malc pana cand opozitia a tras semnalul de alarma. Chiar Traian Basescu se intreba atunci intr-un interviu: „De ce Posta Romana a cumparat tocmai cladirea Gelsor la un pret mult mai mare decat se vanduse cu sase luni in urma?". Subordonatul sau politic, Emil Boc, a facut chiar o interpelare parlamentara pe aceasta tema.

Fostul premier Adrian Nastase a raspuns sec ca tranzactia a fost legala, uitand sa explice de ce Posta a trebuit sa cumpere neaparat acel bloc. Fara licitatie.

In schimb, Mihai Toader, actualul director general al Postei Romane, a gasit o explicatie care nu se potriveste cu cele intamplate: „Posta avea depuse la BID opt milioane de dolari. In momentul in care BID a avut probleme, ni s-a propus aceasta tranzactie. Ce licitatie sa facem? Am incasat de la BID 6,8 milioane de dolari. Pentru restul, am luat aceasta cladire".

In ciuda celor spuse de Toader, Posta Romana a platit doua milioane de dolari pe blocul din Splaiul Unirii. In concluzie, ori directorul „dezumfla" suma, ori Posta a avut la BID depozite de 8,8 milioane de dolari.

La randul sau, Vintu se considera victima: „Mi-au luat blocul cu japca prin anul 2000-2001! Mi l-au executat pentru o datorie inchipuita de 1,1 milion de dolari".

Am dezmintit de fiecare data ca eu sunt in spatele off-shore-urilor. Textul prin care, chipurile, nu dezmint apare in revista „Capital" si este eronat. (...)

Face Posta o asemenea reparatie si-mi da blocul inapoi? Eu si Regele Mihai ne luam inapoi proprietatile! (rade)

Sorin Ovidiu Vintu

In noul imobil al CNPR din bulevardul Dacia va intra sediul nostru central si cel al Directiei Regionale de Posta Bucuresti. Aceasta functioneaza acum intr-o cladire veche, din strada Matei Millo, care sta sa cada.

Mihai Toader,

directorul general al CN Posta Romana SA

Firmele lui Vintu, acasa in „blocul Gelsor"

In cladirea pe care Posta Romana se pregateste s-o puna in bratele oamenilor lui Vintu isi au sediul sase firme infiintate de acesta. Conform Registrului Comertului, doar una mai functioneaza. Este vorba despre Grupul Gelsor SA. O alta societate interesanta, dar aflata in dizolvare, este G-TV SA.

Sub acest nume, Vintu si fosta lui sotie s-au asociat cu Mihai Tatulici, actualul director de programe al postului de televiziune Realitatea TV. Grosul actiunilor este controlat insa de Grupul de Media Gelsor SA. Printre administratorii firmei G-TV s-au numarat Dan Andronic si Bogdan Teodorescu - strategii electorali ai PSD.

Castig pentru prietenii lui Adrian Sarbu

In 2002, CN Posta Romana a cumparat un schelet de cladire in bulevardul Dacia din Bucuresti pentru care a platit colosala suma de 3 milioane de dolari. Adica, peste 2,47 milioane de euro. Altfel spus, intre un schelet de cladire si un bloc din centrul Capitalei este o diferenta de numai 530.000 de euro. Pentru aceasta achizitie, Posta nu a organizat o licitatie, contrar prevederilor legale.

Firma care a incasat banii se numeste A&A Development SRL Bucuresti si, in prezent, se afla in reorganizare judiciara. Patronii ei sunt Dan Stanescu, Florin Stanescu si Valerie Timofei, personaje pe care apar constant in imperiul comercial controlat de magnatul Adrian Sarbu, bossul Pro TV. La randul ei, firma A&A Development a participat activ la afacerile lui Sarbu.

Interesant este ca actualul secretar de stat din MCTI, Florin Bejan, cel care coordoneaza Posta Romana, provine din acelasi grup de interese financiare.

Fara ca vreo persoana din conducerea ministerului sa intrebe ceva, scheletul de cladire este transformat de firma Petromservice in viitorul sediu central al companiei de stat si al Directiei Regionale de Posta Bucuresti. Suprafata construita este 5.750 mp din totalul de circa 7.700 mp. Cladirea va fi structurata in parter si zece niveluri, o parcare si va fi terminata in vara anului 2006.

Licitatie ciudata

Cum a ajuns Petromservice in aceasta afacere? Contractul prin care CN Posta Romana a cedat „blocul Gelsor" a fost incheiat in luna mai 2005. In prealabil, Posta a organizat o licitatie al carei caiet de sacini a fost cumparat de sase societati. In final s-au infruntat doar doua dintre ele: Petromservice SA si Vega 93 SA Galati.

Aceasta din urma este membru traditional al clientelei PSD, beneficiind de numeroase contracte in epoca guvernului Nastase. Oficialii CN Posta Romana sustin ca licitatia a fost corecta si ca Petromservice a castigat fara ca adversarul sau, Vega 93, sa fi jucat rol de „mana moarta".

Cu toate acestea, doi dintre membrii comisiei de achizitie, numiti de Posta, au refuzat sa semneze procesul-verbal al licitatiei castigate de Petromservice.

Lucrare de 4 milioane de euro!

In contract, Petromservice se obliga sa finalizeze scheletul de cladire din bulevardul Dacia, pe care compania de stat l-a cumparat fara licitatie. Valoarea lucrarii este de 4 milioane de euro, suma considerata supraevaluata de catre expertii constructori consultati de EVZ.

Posta va scoate din buzunar 400.000 euro, iar pentru diferenta de 3,6 milioane de euro va plati in natura firmei Petromservice cu propriul sau sediu. Cu cel subevaluat. „Cei de la Petromservice au optat pentru cladirea din Splaiul Unirii", ne-a explicat Mihai Toader, directorul general al Postei.

„Fiind un contract comercial, clauzele nu pot fi date publicitatii", ne-a raspuns sec Posta Romana. Horia Mihalcescu, purtatorul de cuvant al companiei Petromservice n-a raspuns la telefon. Presupunand ca blocul din Splaiul Unirii n-a fost subevaluat, inseamna ca CN Posta Romana a platit pentru noul sediu o suma fabuloasa: 6,47 milioane de euro.

Insa, din spusele unei „armate" de experti, „blocul Gelsor" a fost subevaluat, pretul sau mediu de piata situandu-se in jurul sumei de 5 milioane de euro. Concluzia? Costurile noului sediu al Postei se ridica la 7,87 milioane de euro.

La aceasta cifra ajungem daca adunam diferenta pe care Posta o achita catre Petromservice (400.000 euro), pretul de achizitie al „scheletului" din bulevardul Dacia (2.470.000 euro) si pretul mediu al „blocului Gelsor" (5.000.000 euro).

Urmasul Gelsor Network vinde tot

SOV, impreuna cu trei apropiati, figurau nominal in firma Gelsor Network in 2001, cand aceasta a cumparat actualul sediu al Postei. Pachetul masiv de actiuni era stapanit insa de SOV, prin Grupul Financiar Gelsor SA (99,8%). Gelsor Network functioneaza si acum, dar sub alt nume: Imobiliar Network. Axata pe tranzactii imobiliare, firma lichideaza patrimoniul Grupului Gelsor.

Care nu-i deloc de neglijat, fiind vorba despre zeci de spatii comerciale din centrele marilor orase ale tarii, ce au servit drept sedii pentru sucursalele Gelsor. Piesa de rezistenta scoasa la vanzare este chiar sediul central al defunctei Banci Romane de Scont, infiintata de Vintu si unde Posta a pierdut trei milioane de dolari.

In prezent, actionarul majoritar (99,9%) al Imobiliar Network este Stonecom Limited, un off-shore inregistrat in paradisul fiscal din Cipru. Restul nesemnificativ al actiunilor Imobiliar Network se imparte intre colaboratorii parintelui FNI. Cel mai vizibil dintre acestia este Sorin Freciu, realizatorul emisiunii „Realitatea Bursiera", difuzata de postul Realitatea TV.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei