Raportorul Consiliului Europei, parlamentarul elvetian, Dick Marty, a prezentat, marti, la Consiliul Europei de la Strasbourg, un raport preliminar in ancheta privind posibilele inchisori secrete ale CIA in Europa, transmit agentiile internationale de presa.

Dick Marty a recunoscut, marti, ca, in stadiul actual, nu exista dovezi concrete privind existenta unor centre de detentie CIA in Europa.

Raportorul a insistat ca jurnalistii care au scris despre scandalul inchisorilor CIA in Europa au avut surse credibile si bine informate.

El a spus ca jurnalistii americani care au scris despre subiect au fost supusi unor mari presiuni si a dat exemplul celor de la Washington Post si ABC: editorii au fost supusi unor presiuni sa nu publice anumite informatii, postul ABC a retras informatiile de pe internet dupa cateva minute.

Un comunicat al Consiliului Europei, de marti arata ca Marty a primit abia luni, informatii detaliate de la Eurocontrol, agentia europeana pentru trafic aerian, si imagini din satelit de la Centrul european pentru sateliti, inclusiv ale unor zone situate pe teritoriul Romaniei. "Nu vom putea inca sa ne pronuntam asupra importantei acestora", a spus el.

Dick Marty a solicitat inca din luna noiembrie imagini cu presupusele centre de detentie de la Centrul pentru sateliti al UE de la Torrejon si informatii asupra zborurilor CIA in Europa de la agentia de control a traficului aerian Eurocontrol.

Un apropiat al senatorului Dick Marty declarase, la sfarsitul saptamanii trecute: "Suntem multumiti pentru ca ancheta avanseaza si nemultumiti pentru ca avanseaza lent".

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei va dezbate pentru prima oara, marti, acest subiect. Dick Marty conduce ancheta din luna noiembrie 2005.

Intr-o prima evaluare preliminara, la 13 decembrie, Marty anuntase ca elementele de care dispune "permit intarirea credibilitatii informatiilor privind transportul si detentia temporara a unor detinuti, in afara oricarei proceduri judiciare, in unele tari europene".

Ziarului elvetian Blick a scris, in ianuarie 2006, ca serviciile secrete elvetiene au interceptat un fax adresat de ministrul egiptean al Afacerilor Externe ambasadei Egiptului de la Londra aratand ca 23 de irakieni si afgani au fost interogati in baza de la Mihail Kogalniceanu din Romania. Ulterior s-a spus ca era vorba doar de o revista a presei.

Scandalul presupuselor inchisori CIA in Europa a inceput in noiembrie 2005, cand organizatia non guvernamentala Human Rights Watch a acuzat serviciile secrete americane ca interogheaza, prin metode ilegale precum tortura, suspecti - membri al Qaida, luati prizonieri in Kabul si transportati in centre de detentie din estul Europei, in tari ca Romania si Polonia.

Comenteaza pe forum