Guvernul a aprobat in sedinta de joi pachetul de legi privind reforma in domeniul sanatatii si pachetul de proiecte legislative pentru reforma administratiei publice.

Pachetul de legi ale sanatatii va fi promovat prin asumarea raspunderii. Proiectul a starnit o serie de nemultumiri atat in spitale cat si in ceea ce priveste lanturile de farmacii.

Intre noutatile proiectului de lege sunt cele legate de directorii de spitale, fondul national de Sanatate alimentat din taxa pe vicii, reglementarea malpraxisului, introducerea asigurarilor voluntare de sanatate si stabilirea unor restictii importante pentru farmacii. Prevederile privind farmaciile au fost insa scoase din pachet.

Referitor la taxa pe viciu, Eugen Nicolaescu a anuntat ca de la 1 martie 2006 impozitarea produselor din tutun va fi de 10 euro la 1000 de tigari, adica 20 de centi suta in plus la fiecare pachet de tigari si 200 de euro pentru un hectolitru de alcool rafinat.

Potrivit noii legi, din 2007 pensionarii vor plati asigurari de sanatate. Cei care au pensii mai mari de 9 milioane de lei vor plati 6,5 la suta din ce depaseste 9 milioane iar pentru cei care primesc mai putin de 9 milioane de lei pensie, asigurarile de sanatate le va plati statul.

Documentul cuprinde 14 proiecte de lege de reforma a sistemului sanitar care fusesera supuse dezbaterii publice, in perioada 17 octombrie-7decembrie, de catre ministerul Sanatatii.

Legea administratiei publice locale va fi dezbatut in Parlament. Guvernul a aprobat si o lege -cadru a descentralizarii administratiei publice locale si au fost adoptate modificarile si completarile Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, cele ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si a fost adoptat un proiect de Lege privind finantele publice locale

"Reforma administratiei publice va apropia decizia de cetatean caci administratia va fi mai receptiva", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.

PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura.