Organizatia radicala Hamas a castigat majoritatea absoluta a locurilor din parlament in cadrul alegerilor legislative din teritoriile palestiniene, primele dupa un deceniu. Potrivit rezultatelor neoficiale, Hamas ar fi obtinut peste 70 de locuri din cele 132, inregistrand peste 50 la suta din sufragii.

Gruparea radicala a cucerit majoritatea locurilor atat pe listele nationale, cat si pe cele districtuale, castigand masiv in fasia Gaza, dar si in Cisiordania. De asemenea, a luat toate locurile din Ierusalim.

Recunoscandu-si infrangerea chiar inaintea anuntarii rezultatelor oficiale, guvernul premierului Ahmed Qorei si-a prezentat demisia, presedintele Mahmud Abbas urmand sa insarcineze Hamas, conform legii electorale, sa formeze un nou cabinet.

Victoria categorica a Hamas a dat peste cap toate scenariile elaborate de analisti sau cabinete si ridica un mare semn de intrebare asupra viitorului regiunii.

Multi observatori considera aceasta victorie drept o confirmare a intaririi regimurilor politice islamiste in regiune si, in mod paradoxal, un rezultat al sistemului democratic ce a permis participarea libera a partidelor cu diferite orientari, inclusiv ale celor islamiste radicale.

Victoria Hamas urmeaza dupa succesele islamistilor in alegerile locale din Arabia Saudita, cele din Liban unde gruparea Hezbollah a devenit un important reprezentant al siitilor libanezi, cele din Egipt unde „Fratii Musulmani" au obtinut 88 din cele 150 de locuri din parlament si, in sfarsit, dupa cele din Irak cu victoria siitilor si sunnitilor religiosi, in detrimentul celor laici.

Situatia din teritoriile palestiniene este cu atat mai grava, cu cat liderii Hamas au declarat ca nu vor renunta la lupta armata impotriva Israelului, desi campania electorala a organizatiei s-a concentrat foarte mult pe problemele sociale si pe ideea luptei impotriva coruptiei si proastei administratii de care a dat dovada guvernul Fatah, care a falimentat la propriu administratia palestiniana.

Israelul se afla intr-o situatie delicata, iar pozitia adoptata de actualul cabinet va fi primul test politic major al premierului interimar Ehud Olmert.

Articol integral in Gandul