E SO2=2 * Ks * C, unde Ks este continutul de carburant, exprimat in masa relativa (pentru 0,1 la suta in carburant Ks este 0,1/100 = 0,001), iar C este consumul de carburant.

Aceasta este doar una din formulele pe care trebuie sa le aplice o firma pentru a-si putea plati darile catre Fondul de Mediu. In caz contrar, de la 1 februarie, va plati amenzi de pana la 25 milioane de lei.

Declaratiile pentru plata taxelor pentru emisiile de poluanti in atmosfera, cum sunt numite oficial, trebuie depuse la Administratia Fondului de Mediu, unde functionarii refuza sa-i ajute pe contribuabili. Pentru un an intreg, suma de plata este intre 50.000 de lei si 600.000 de lei la firmele cu parc auto.

N-ar fi o povara prea mare, dar problemele apar la calcul. Formulele matematice ar da batai de cap chiar si unui absolvent de matematica, iar formularele de declaratie rivalizeaza cu fisele fiscale.

"Metodologia de calcul este mai stufoasa", recunoaste Cornel Brezuica, directorul Directiei Venituri din cadrul AFM, "dar firma trebuie sa calculeze singura cat are de plata". Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, nu a popularizat in nici un fel noua taxa, probabil de teama ca i s-ar putea cere sa explice formulele de calcul.

Taxa pentru emisiile de poluanti in atmosfera a fost ignorata de mai toate firmele, pana in aceasta luna. Dupa adoptarea unei ordonante de urgenta, care reglementeaza activitatea Fondului de Mediu, nedeclararea emisiilor masinilor de catre agentii economici se pedepseste cu amenzi intre 20 si 25 milioane de lei.

"Pana acum nu stiam ca trebuie sa platim o astfel de taxa, dar a aparut ordonanta si am aflat de ea. Am inteles ca Garda de Mediu este pe teren si face prapad pe tema asta", ne-a declarat directorul economic al unei firme din Bucuresti.

La Administratia Fondului de Mediu, nimeni nu ofera indrumari despre cum ar trebui completate declaratiile. Exista un program pe calculator, dar care nu este omologat, iar fiecare greseala poate face gaura in bugetul firmei. "Este ceva de genul ?Hai sa mai depunem niste acte?, pentru ca sumele de plata sunt mici.

Pentru o firma de transport, taxa pe anul 2005 a fost de 600.000 de lei, iar pentru o alta de doar 50.000 de lei. Ce nu inteleg eu este de ce doar firmele trebuie sa plateasca acesti bani. De ce nu si persoanele fizice?", spune un contabil aplecat peste o masa incarcata cu zeci de declaratii.

Articol integral in Adevarul